Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rusko hrozí, že půjde ve válce sankcí nad rámec zákazu dovozu potravin z EU

Rusko hrozí, že půjde ve válce sankcí nad rámec zákazu dovozu potravin z EU

Publikováno: 8.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Ruská vláda může rozšířit své ekonomické sankce proti západu, jelikož jeho diplomatický vliv na krizi na Ukrajině zesiluje.

Na setkání ministrů Vladimíra Putina ve čtvrtek (7. srpna), premiér Dimitrij Medveděv uvedl, že vláda zvažuje zákaz letů z Evropy a USA, kteří cestují pres jejich vzdušný prostor.

Zákaz donutí dopravce používat více paliva pro dosažení cílů pomocí delší dráhy letu. Zákaz Ruska by zasáhnul velké evropské letecké společnosti, jako jsou British Airways, Lufthansa a Air France.

Moskva ještě také zvažuje rozšíření svých sankcí vůči leteckému, lodnímu a automobilovému sektoru.

Dříve, ruská vláda sestavila seznam zemědělských produktů a surovin ze zemí EU, USA, Kanady, Norska a Austrálie, které budou zakázány po dobu jednoho roku, jako odpověď na ekonomické sankce nedávno uložené na Rusko ze strany Evropské unie.

Údaje ze statistického úřadu EU Eurostat ukazují, že tento krok bude stát Evropu, která poskytuje více než 40 procent dovozu potravin do Ruska více než 12 miliard €.

V rámci společné zemědělské politiky bloku, má Evropská komise finanční rezervu 420 miliónů €, která by mohla být použita na odškodnění zemědělců. Dále komise uvedla, že je připravena v případě potřeby poskytnout další podporu agrárního sektoru.

"Do poslední chvíle jsme doufali, že si naši zahraniční kolegové uvědomí, že sankce vedou do slepé uličky a že z nich nikdo netěží. Bohužel oni si to neuvědomují a my jsme byli nuceni reagovat," řekl Medveděv .

Takzvaná "třetí etapa" sankcí EU, zasáhla finanční nástroje státních bank, uvalila zbrojní embargo a stanovila vývozní omezení technologií dvojího užití.

Tento krok byl proveden minulý týden v reakci na moskevské podporování východních separatistů na Ukrajině, které západní vůdci prohlašují zodpovědné za sestřelení letadla Malaysia Airlines MH17.

Mezitím šéf NATO Anders Fogh Rasmussen při návštěvě Ukrajiny ve čtvrtek vyzval Rusko, aby „ustoupilo od okraje" války stažením svých vojáků zpět od ukrajinských hranic.

Rasmussen, varoval, že Rusko shromáždilo kolem 20.000 vojáků v blízkosti hranic a že hrozí možnost zásahu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.