Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Rozmanitost vítězí, aneb jak se kandidáti na post předsedy Evrospké komise snaží zapůsobit

Rozmanitost vítězí, aneb jak se kandidáti na post předsedy Evrospké komise snaží zapůsobit

Publikováno: 19.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Ve vícejazyčné debatě, která se změnila ve vyostřenou diskuzi týkající se úsporných opatření, představili kandidáti na post předsedy Evropské komise ve čtvrtek (15. května ) své rozdílné názory.

Po první debatě v Maastrichtu, a druhé ve Florencii, byla tato debata jedinou, do které se zapojil levicový politik Alexis Tsipras. Kandidát z Řecka, který prosazuje alianci neo-marxistických stran napříč Evropou a vede kampaň proti dalším úsporným opatřením, se rozhodl mluvit ve svém rodném jazyce.

"Co se stalo v Řecku, je společenskou tragédií, která by se neměla opakovat nikde v Evropě," řekl Tsipras, požadující konec dluhové paranoie.

"Destruktivní politika úsporných opatření není řešením velkého problému v Evropě, kterým je nezaměstnanost," tvrdil Tsipras, obviňujíce lídry a přední bankéře Evropské unie z vynucování tvrdých škrtů v ekonomikách potýkajících se s obtížemi.

"V Řecku a v Itálii se nejednalo o záležitost špatného bankovnictví, ale o záležitost špatných politických strategií vašich politických stran," reagoval v angličtině Guy Verhofstadt, kandidát z pravicové liberální skupiny ALDE, obhajující nutnost fiskální disciplíny v Evropské unii, která se snaží dostat z recese.

"Musíte dodržovat fiskální disciplínu, jinak nemůžete dále růst," nálehal Verhofstadt, dodávaje, že nejlepší cestou vpřed je co největší realizace jednotného trhu EU, k čemuž je potřeba odstranění zbývajících ekonomických překážek v rámci 28 členného bloku.

Lídr konzervativců Jean-Claude Juncker, bývalý premiér Lucemburska, který po 8 let předsedal Euroskupině pro jednotnou měnu, odmítl Tsiprasova “obvinění”, tentokrát ve francouzštině.

"Celé roky jsem pracoval dnem a nocí - častěji během noci – abych zabránil Řecku opustit eurozónu," řekl pan Juncker dodávaje, že ještě bude v budoucnu potřeba, aby došlo k dalším rozpočtovým škrtům. "Neexistuje udržitelná zaměstnanost bez zdravých veřejných financí," řekl.

Kandidátka za evropskou stranu Zelených, Ska Keller, jediná žena účastnící se debaty, naopak tvrdila, že další škrty by akorát způsobily zhoršení situace a vyzvala členské státy, aby více investovaly do “zelené ekonomiky” a obnovitelných zdrojů energie .

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.