Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Romské ženy a jejich účast na veřejném dění

Romské ženy a jejich účast na veřejném dění

Romské ženy a jejich účast na veřejném dění

Publikováno: 5.9.2016 , Autor: Patrick Zamlar

Dne 2.9.2016 se v budově Evropského hospodářského a sociálního výboru konal seminář na téma romských žen a jejich účasti na veřejném dění. Během semináře promluvilo několik pracovníků jak z institucí EU, tak z nejrůznějších nadací či sdružení, většina romského původu.

Ákos Topolánzsky z Evropského hospodářského a sociálního výboru (dále jen EHSV), sdělil, že v rámci EHSV mnoho pracovníků ukázalo jejich oddanost pracovat na téma Romů a zlepšení jejich životních standardů. Před čtyřmi lety začala práce na těchto tématech návštěvami několika zemí a podílením se na jejich národních strategiích. Aby byl přehled o situaci co největší, bylo navštíveno hned několik lokalit. V současné době jsou romské ženy znevýhodněny např. v oblasti vzdělání, práce, nebo zdravotní péče a také je zde všudypřítomná segregace.

Po tomto úvodu si vzala slovo Soraya Post, členka Evropského parlamentu za švédskou feministickou stranu. Zdůraznila, že ženy ve Švédsku mají důležitou pozici. Říkala také, že pouze 29 % různých členů parlamentu jsou ženy a také dodala, že ženy zažívají hodně násilných aktů. Podle ní je pak proti Romům obecně hodně předsudků – je zde snaha udržet je mimo rozhodovací proces.

Jana Balazsova z Evropské komise řekla, že v listopadu bude evropská platforma na téma romské mládeže, budou se sbližovat vztahy mezi Komisí a EHSV, bude program přímo financován Evropskou komisí a EHSV a členské státy snad přizvou romské ženy, aby ho prodiskutovaly s nimi.

Sheena Kellerová z Fundamental Rights Agency (Nadace pro základní lidská práva, dále jen FRA) mapuje situaci Romů v EU a uvedla pár Nadací zjištěných statistik a plánů. FRA chce do roku 2020 zredukovat počet romských žen odcházejících před dosažením 16 let ze školy na 10 %, v současné době je tato statistika na čísle 58 %. Alespoň 40 % žen ve věku mezi 30 – 34 lety by mělo mít zakončeno vzdělání třetího stupně (v současné době 23 % romských žen dokončilo školu po 16 roce anebo se stále vzdělávají).

Isabela Mihalache z Rady Evropy uvedla, že mapují mnoho členských zemí, takže dostávají zprávy o jejich postupu, mají naměřen vzestup ve vzdělávání Romů např. v ČR.

Agnes Daróczi, viceprezidentka European Roma and Travellers Forum (Evropské Romské Fórum, dále jen ERATF), která uvedla, že je jednou z prvních Romek, jež získala vysokoškolský titul (také je to spoluzakladatelka ERATF), na semináři řekla, že ženy jsou ty, které vychovávají děti, musí předávat dál tradice, takže pokud něco chceme změnit, musíme cílit na matky, jelikož dobře fungující rodina má silnou matku, jejíž povinnosti jsou mj. blaho rodiny a starost o budoucnost rodiny. Romové jsou bráni jako druhořadí občané, takže se bojuje za rovnost, ne tu na papíře, ale opravdovou. Političtí vůdci musí být zahrnuti, problémy se musí řešit na regionální a národní úrovni. Jsou zde konkrétní problémy jako např. romská obec Ózd a další vesnice, které jsou odtrženy od přísunu vody.

Sandra Heredia Fernández z Fakali (Andaluzijská federace romských žen) zdůraznila, že pracují na prosazení rovnosti – povzbuzují dívky ke studiu, takže se mohou vdát později a přispívat společnosti.

Na závěr semináře bylo shrnuto několik hlavních bodů - je zde druh rasismu zaměřený proti Romům, řešení by měla přijít od politických vůdců a systému. Romští občané nejsou ve společnosti přijímáni, jsou odtrženi od příležitostí studovat a také postrádají kvalitní lékařskou péči.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.