Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Riziko eboly v Evropě je extrémně nízké

Riziko eboly v Evropě je extrémně nízké

Publikováno: 1.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Riziko eboly zasáhne EU je „extrémně nízké", ale nelze tuto možnost vyloučit úplně, říkají experti EU.

Úředník EU řekl novinářům v Bruselu ve středu 30. července, že každá infikovaná osoba po příjezdu do EU bude zadržena a ošetřena.

„Riziko, že toto onemocnění přijde do Evropy, je velmi nízké," řekl.

Úředník dále poznamenal, že Belgie a Francie mají přímé lety do Guinei, kde se smrtelný virus poprvé projevil na konci března.

Podezření na ebolu u případu ve španělské Valencii bylo vyřazeno po tom, co lékařské vyšetření potvrdilo, že to bylo něco jiného.

Evropské středisko založené ve Stockholmu pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) řeklo webu Euobserver, že infikovaná osoba mohla dorazit do Evropy s nemocí, protože inkubační období může trvat až tři týdny po návštěvě cizí země.

Dále řeklo, že nedávný nárůst v počtu nových případů v posledních několika týdnech zvyšuje pravděpodobnost nákazy návštěvníků a turistů přicházejících do styku s nakaženými lidmi.

„Nemůžeme vyloučit, že uvidíme několik případů v Evropě," poznamenává centrum.

Kontakt dodal e-mailem: „Vzhledem k povaze onemocnění, lokálního přenosu, se šíření viru eboly v Evropě zdá v tomto okamžiku nepravděpodobné."

Přenos vyžaduje přímý kontakt s krví, sekrety, orgány nebo tělesnými tekutinami mrtvých nebo živých infikovaných osob a zvířat.

Evropská komise poslala odborníky, mobilní laboratorní přístroje a pomohla financovat operace prováděné Světovou zdravotnickou organizací, Lékaře bez hranic a federaci Červeného kříže.

Brusel tvrdí, že je obtížné přesvědčit nevládní organizace pro pomoc s logistikou a řízením částečně kvůli letním prázdninám, regionálním politikám v postižených oblastech a sociálním stigmatům.

„Velkým problémem je najít partnery, kteří jsou kompetentní a ochotní pracovat v tomto nebezpečném prostředí," řekl úředník EU.

Asi 2 milionů € z fondů EU bylo vyčleněno na financování logistických operací, ale zatím nemá žádné odběratele.

Mezitím, humanitární organizace a zdravotničtí pracovníci v postižených oblastech byli údajně odehnáni od některých více vzdálených vesnic.

„Jedná se o zóny v Africe, které jsou velmi tradiční. Virus si nemohl vybrat lépe, "poznamenal kontakt.

Založené ohnisko v Guinee se rozšířilo do Sierra Leone a Libérie.

Ze dne 23. července 2014 byl kumulativní počet hlášených případů v těchto třech zemích 1201, z toho 672 lidí zemřelo.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.