Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Riga a Umeå se staly hlavními městy Evropy pro rok 2014

Riga a Umeå se staly hlavními městy Evropy pro rok 2014

Publikováno: 8.1.2014

Tyto dvě města byla vybrána jako hlavní města pro rok 2014.

Lotyšské hlavní město Riga a Švédské město Umeå jsou Evropskými městy kultury pro rok 2014. Post „Evropského kulturního města“ je považován za jednu z nejúspěšnějších iniciativ Evropské Unie. Každoročně jsou vybírána města na základě jejich kulturního programu, který musí zapojit obyvatele všech věkových kategorií a posílit dlouhodobý rozvoj města.

„Titul Evropského kulturního města je velice úspěšný projekt, který realizujeme už 30 let,“ říká Androulla Vassiliou, Komisařka pro Vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Zahajovací oslavy v Rize budou obsahovat také speciální akce v muzeích, kavárnách a na dalších veřejných místech. Mimo jiné proběhne také výstava baltského jantaru nebo výstava dopadů První světové války na kulturu. Tyto oslavy se budou konat v Umeå od 31. ledna do 2. února. Během tohoto zahajovacího ceremoniálu proběhne ceremoniál „Burning Snow“ jako zlatý hřeb celé akce.

Nejdůležitější události se budou konat v okolí řeky Umeälven, kde budou moci návštěvníci shlédnout světelnou show doprovázenou hudbou.

„Tohle je ta chvíle, na kterou se Riga i Umeå připravovaly od zvolení na post Evropských kulturních měst. Zahajovací ceremoniál bude jen pouhým začátkem celoročních kulturních aktivit, které budou určeny nejen pro obyvatele tamních měst a přilehlých regionů, ale také pro návštěvníky přicházející odkudkoliv,“ dodala Vassiliou.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.