Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Regiony hrají strategickou roli v ekonomickém zotavení EU

Regiony hrají strategickou roli v ekonomickém zotavení EU

Publikováno: 25.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

„Evropské regiony musí zapracovat na identifikaci inovačního potenciálu a jeho využití pomocí strategií inteligentní specializace“, říká Cristos Vasilakos, generální tajemník pro výzkum a technologie na řeckém ministerstvu školství.

Konkurenceschopnost a inovace se znovu staly klíčovými slovy, zejména nyní, kdy hospodářská recese naléhavě volá po národní a regionální iniciativě v pomoci pro vyrovnání se s problémy, jako je nezaměstnanost, odchod odborníků, chudoba či klimatické změny. Ve všech směrech našeho snažení se musíme zaměřit na nové inovační nápady. Inovace je systémový proces, který probíhá za účasti mnoha stran – průmyslu, výzkumu, státní správy a místní samosprávy.

V současné době jsou vytvářeny významné příležitosti pro obnovu a regiony v nich hrají strategickou roli. Měly by určit konkurenční oblasti inovačního potenciálu prostřednictvím strategií inteligentní specializace (S3) a k jejich realizaci použít všechny dostupné prostředky – včetně strukturálních fondů a evropských programů, jako je Horizont 2020, Cosme, Interreg, spolu s národním strategickým rámcem pro výzkum a inovace.

Během týdne inovačních regionů EU 2014 (WIRE 2014), který se konal 12.-13. června v Řecku, byly probírány důležité tematické oblasti jako optimální navrhování a provádění strategií inteligentní specializace, přizpůsobení politik pro územní specifika, inovační obchodní transformování regionálního prostředí, veřejná přístupnost k údajům, vědecká excelence jako konkurenční výhoda regionů a spolupráce výzkumných institucí, orgánů místní samosprávy a zainteresovaných společností.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.