Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Regiony a města potřebují být více flexibilní pro plné využití fondů EU a pro vypořádání se s uprchlickou krizí

Regiony a města potřebují být více flexibilní pro plné využití fondů EU a pro vypořádání se s uprchlickou krizí

Publikováno: 19.10.2015 , Autor: Aneta Křičková

Komise pro politiku územní soudržnosti (COTER) a Výbor Evropského parlamentu pro regionální rozvoj (REGI) se setkaly spolu s komisařkou Creţu za účelem projednání provádění kohezní politiky. Předmětem jejich diskuze byla přetrvávající složitost regulí Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) spolu s opožděným startem investičních záměrů pro období 2014-2020. Z tohoto důvodu byla zdůrazněna potřeba větší flexibility, aby regiony a města mohly mobilizovat regionální politiku při vypořádání se s uprchlickou krizí.

V rámci schůzky vzešla výzva pro zjednodušení pravidel a snížení administrativní zátěže pro příjemce fondů. Předsedkyně REGI, Iskra Mihaylova, zdůraznila, že „zjednodušení opatření prostřednictvím reformy regionální politiky je nezbytná součást odpovědnosti Výboru pro regionální rozvoj“. Za tímto účelem se bude v průběhu příští schůze Výboru pro regionální rozvoj dne 15. října pořádat veřejné slyšení. Následně se dne 20. října sejde i speciální skupina vytvořená Evropskou komisí. Komisařka Creţu také zdůraznila, že členské státy musí přijmout zjednodušující opatření, která jsou již k dispozici v rámci Politiky soudržnosti.

"Evropský Výbor regionů a Evropský parlament se zavazují, že politika soudržnosti bude provedena zavčasu tak, aby vedla k vytváření nových pracovních míst a k ekonomickému růstu. Z tohoto důvodu je potřeba plné zapojení regionálních a místních orgánů do provádění veškerých strategických rozhodnutí, a do procesu zjednodušení pravidel, tak abychom byli schopni lépe přizpůsobit naše plány novým výzvám, jako je právě uprchlická krize,“ řekl předseda COTER a předseda regionální rady Lombardie, Raffaele Cattaneo.

Na potřebu úzce spolupracovat se všemi aktéry směrem k rozvoji městské agendy EU bylo poukázáno několika členy obou institucí, konkrétně Lambertem van Nistelrooijem a starostou města Delft, Bas Verkerkem. Za tímto účelem se členové REGI a COTER usnesli na vydání společného prohlášení, které má poskytnout základ pro posílení budoucí spolupráce mezi REGI a COTER v této oblasti. V tomto ohledu, Mihaylova argumentovala, že: "Je velmi důležité, aby REGI a COTER spojily své síly a úzce spolupracovaly na naplnění Městské agendy EU a předpokládaného Amstrdamského paktu, s cílem posílit úlohu regionů a měst v rámci legislativního procesu EU.“ Dále byla zdůrazněna nutnost systematického zhodnocení dopadu právních předpisů EU na města a také zvážení uprchlické krize v rozsahu městské agendy EU.

V rámci schůze se také debatovalo o potřebě stanovení nových ukazatelů pro hodnocení regionálního rozvoje, jak navrhl Výbor regionů ve svém stanovisku vypracovaném předsedou regionu Umbrie, Catiuscia Marinim.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.