Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Regiony a města EU si připomínají oběti terorismu a spojují síly proti radikalizaci

Regiony a města EU si připomínají oběti terorismu a spojují síly proti radikalizaci

Publikováno: 7.4.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 7. dubna vystoupí před plenárním shromážděním Evropského výboru regionů na pozvání předsedy Markku Markkuly předseda regionu hlavního města Bruselu Rudi Vervoort. Před jeho projevem bude minutou ticha uctěna památka obětí teroristického útoku v Bruselu.

Dále na programu: městská agenda EU, nová politika pro spotřebitele energie, ochrana uprchlíků a Evropské hlavní město inovací.

Regiony a města představí před podpisem Amsterodamského paktu dne 30. května své návrhy, které mají zajistit, aby městská agenda EU byla skutečným přínosem pro všechny občany a zabývala se problémy měst, jako je začleňování přistěhovalců, bydlení, chudoba, znečištění, energetická účinnost a podpora pro malé a střední podniky. O stanovisku, které vypracovala Hella Dunger-Löper (DE/SES), státní tajemnice spolkové země Berlín, se bude diskutovat za přítomnosti Lamberta van Nistelrooije , člena Výboru pro regionální rozvoj Evropského parlamentu.

Místní a regionální političtí činitelé projednají a přijmou stanoviska k těmto tématům:

Energetika, životní prostředí a změna klimatu – 7. dubna

Členové budou hlasovat o stanovisku Michela Lebruna (BE/ELS) Realizace nové politiky pro spotřebitele energie, které podporuje záruky týkající se cen energie a standardizované evropské faktury za energii, jež budou pro spotřebitele přehledné, obhajuje širší využívání informačních a komunikačních technologií ke kontrole spotřeby a podpoře aktivních výrobců-spotřebitelů, kteří by mohli využívat výhod spojených s decentralizovanou výrobou energie z obnovitelných zdrojů.

Marco Dus (IT/SES) předloží argumenty pro revizi systému pro obchodování s emisemi (ETS) po roce 2020 s požadavkem, aby byly zavedeny odpovídající ceny uhlíku na mezinárodní úrovni a aby nejméně 20 % příjmů z dražeb bylo určeno na financování opatření v oblasti klimatu prováděných místními a regionálními orgány. Členové budou o stanovisku diskutovat s Ianem Duncanem, členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu. Na závěr budou místní vedoucí představitelé hlasovat o návrzích, které předloží Andres Jaadla (EE/ALDE) s cílem zlepšit monitorování a soulad s právními předpisy EU v oblasti životního prostředí, kde jsou místní a regionální orgány odpovědné za provádění 70 % právních předpisů v této oblasti přijatých na úrovni EU.

Hospodářská politika – 7. a 8. dubna

Středem pozornosti stanoviska, které vypracoval Paul Lindquist (SE/ELS) ke zprávě pěti předsedů, je to, jak prohloubit hospodářskou a měnovou unii (HMU). Zdůrazňuje, že zásadní význam pro boj proti sociálním nerovnostem, pro zvyšování růstu, vytváření pracovních míst a zlepšování konkurenceschopnosti a soudržnosti v rámci HMU a EU má řešení regionálních rozdílů. Adam Banaszak (PL/EKR) vítá úlohu národních bank při podpoře Investičního plánu pro Evropu. Tvrdí však, že národní banky bez autonomně fungujících poboček ne vždy odpovídají potřebám místních a regionálních komunit. O investicích a spolupráci bude s místními a regionálními politickými činiteli diskutovat László Baranyay , místopředseda Evropské investiční banky.

Diskutovat se bude i o stanovisku k pohledu místní a regionální úrovně na strategii jednotného trhu, které připravil Alessandro Pastacci (IT/SES), o stanovisku k zodpovědnější obchodní a investiční politice se zaměřením na úlohu malých a středních podniků, které vypracoval Neale Richmond (IE/ELS), a o stanovisku k programu na podporu strukturálních reforem pro období 2017-2020, které vypracovala Olga Zrihen(BE/SES).

Ochrana uprchlíků – 8. dubna

V tomto stanovisku, které vypracoval Hans Janssen, starosta města Oisterwijk (NL/ELS), se argumentuje, že zkušenosti místních a regionálních orgánů z EU by měly být využity ke zlepšení podmínek pro syrské uprchlíky, kteří nyní žijí mimo území Sýrie. Janssen, v jehož městě je umístěno středisko pro žadatele o azyl, navrhuje komplexní politickou reakci EU na výzvu, která je často dlouhodobá.

Předseda Markkula a další členové Výboru regionů se budou ve dnech 6. a 7. dubna účastnit Evropského fóra pro migraci, které je pořádáno spolu s Evropskou komisí a Evropským hospodářským a sociálním výborem.

Modernizace právních předpisů EU v oblasti autorského práva – 8. dubna

Evropský výbor regionů vítá návrh Evropské komise modernizovat právní předpisy EU v oblasti autorského práva. Návrh stanoviska, který vypracoval Arnoldas Abramavičius (LT/ELS), však zdůrazňuje, že odstranění bezdůvodného zeměpisného blokování nesmí vést ke zrušení zásady teritoriality autorského práva, neboť by to mohlo oslabit národní, regionální a místní kulturní rozmanitost v Evropě.

Slavnostní udělení ocenění Evropské hlavní město inovací – 8. dubna

Dne 8. dubna uspořádá Evropský výbor regionů slavnostní udělení ocenění Evropské hlavní město inovací. Carlos Moedas , evropský komisař pro výzkum, vědu a inovace, a předseda Markku Markkula oznámí jméno vítězného města, které obdrží cenu ve výši 950 000 EUR. Devíti finalisty jsou Amsterdam (NL), Berlín (DE), Eindhoven (NL), Glasgow (UK), Milán (IT), Oxford (UK), Paříž (FR), Turín (IT) a Vídeň (AT).

Praktické informace:

Místo konání: budova Evropského parlamentu József Antall (JAN), rue Wiertz 60, Brusel

Datum: 7. dubna 15:00–21:00 a 8. dubna 9:00–13:00

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.