Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Regionální a místní představitelé varují, že nejistota ohledně Schengenského prostoru může ohrozit klíčové projekty územní spolupráce

Regionální a místní představitelé varují, že nejistota ohledně Schengenského prostoru může ohrozit klíčové projekty územní spolupráce

Publikováno: 21.4.2016 , Autor: Kateřina Kuthanová

Španělské nemocnici Cerdanyi, jež slouží francouzským i španělským horským komunitám, byla udělena cena „Budování Evropy přes hranice“.

Obavy regionů EU ohledně současné Schengenské krize byly jádrem výročního zasedání Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS), které se konalo v Evropském výboru regionů (VR) dne 20. dubna.

Investice EU na územní spolupráci jsou oceněny na více než 10 miliard euro na dobu od roku 2014 do roku 2020. Podporují více než 100 programů pro spolupráci mezi regiony a územními, sociálními a ekonomickými partnery. Evropský výbor regionů aktivně podporuje územní spolupráci v rámci EU, poskytuje zvláštní podporu, kontroluje a nabízí poradenství prostřednictvím své platformy v ESÚSu.

„Pro podměty v oblasti spolupráce jako jsou makroregionální strategie a strategie ESÚSu, by opětovné zavedení hraničních kontrol mohly vést nejen k nepřijatelnému politickému rozporu, ale také k obrovské provozní překážce, a to zejména pokud jde o vytvoření společných služeb pro přeshraniční společenství v oblastech jako je zdravotnictví, vzdělání, doprava, ochrana životního prostředí i civilní ochrana, a cestovní ruch. Krátkozrakost některých národních vlád může ohrozit společné projekty, do kterých EU a místní i regionální orgány investovaly po mnoho let,“ během debaty k Evropským seskupením pro spolupráci to prohlásil první místopředseda VR Karl-Heinz Lambertz (Belgie / Strana evropských socialistů). Tento bod byl detailně projednán zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu, jakož i místními a regionálními vedoucími představiteli z celé Evropy.

Nemocnice Cerdanya byla během slavnostního předávání ceny „Budování Evropy přes hranice“ vybrána jako nejzářnější příklad pro přeshraniční spolupráci v Evropě v roce 2016. Nemocnice, jež je vzdálená 500 m od hranic, byla založena Katalánskem a bývalým francouzským regionem Languedoc-Roussillon proto, aby sloužila 34 000 stálým obyvatelům a 120 000 obyvatelům spádové oblasti francouzského údolí Cerdanya v Pyrenejích.

„Porota byla ohromena rozsahem tohoto projektu, který zdaleka přesahuje obvyklé projekty přeshraniční spolupráce a skutečně přináší větší evropský význam pro občany v jejich každodenním životě,“ řekl předseda komise COTER Výboru regionů Raffaele Cattaneo (IT / ELS), který řídí tuto platformu ESÚSu. „Čím dál více komunit těží z lepších služeb a nových možností díky přeshraniční spolupráci EU. Této práci nesmí být ublíženo zpochybňováním základních svobod jako je volný pohyb osob,“ zdůraznil pan Cattaneo.

Evropský region Tyrolsko – Jižní Tyrolsko – Trentino bylo také oceněno, a to projevením uznání za projekt „Euregio Science Fund“, jímž umožnilo členským regionům rozdělit 3 milióny euro na financování přeshraničního výzkumného projektu mezi rokem 2015 a 2018, který je podporován ERAB (Euroregional Research Advisory Board).

Zdroj: Tiskové oddělení Výboru regionů

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.