Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Reforma regionální politiky

Reforma regionální politiky

Publikováno: 11.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc. Iva Hladíková

Evropský fond pro regionální rozvoj investuje 100 milionů eur do inovací.

V rámci rozsáhlé reformy regionální politiky tedy „největší od jejího vzniku,“ jak tvrdí Evropská komise, poputují miliony eur z regionálních fondů na podporu inovací. Mezi současné priority patří pomoc regionům s nízkými příjmy v oblasti inovací. „Je důležité překlenout propast v oblasti výzkumu a zastavit tak odliv mozků z východních a jižních zemí Evropy,“ uvedl Johannes Hahn, komisař pro regionální politiku. „Abychom mohli využít veškerý potenciál vnitřního trhu, je třeba ukončit inovační propast,“ dodal Hahn.

Dle nového rozpočtového rámce pro období 2014-2020, bude přibližně 100 milionů eur vynaloženo na výzkum a inovace, informační a komunikační technologie či pro malé a střední podniky.

Dle Hahna existují dva hlavní problémy, které je nutné vyřešit. Za prvé „Evropa si vede výborně v přeměně peněz na vědomosti, avšak nedokáže si poradit opačně, tedy využít znalosti k získání finančních prostředků. Druhý nedostatek spočívá v rozdělení Evropy na několik zón, z nichž pouze v některých probíhá výzkum,“ sdělil Hahn. Příčinou této nerovnováhy je „odliv mozků“ jinými slovy odchod odborníků do zahraničí. Litva a Lotyšsko ztratilo 10 % své pracovní síly v průběhu posledních 10 let. Bulharsko, Rumunsko a balkánské země na tom jsou podobně. Dle Hahna lze tyto problémy řešit pouze inovacemi.

Hahn ve svém projevu také zdůraznil, že strukturální fondy by mohly být využity „ke zvýšení atraktivity“ univerzit, kdy by se finanční prostředky investovaly do nových zařízení, infrastruktury a vyšších platů, což by mohlo přilákat kvalitní odborníky.

Dle Hahna bude Komise „definovat inovace v tom širším slova smyslu.“ Inovace by tak mohly zahrnovat nejen nové technologie ale také marketingové strategie, které jsou důležité pro zlepšení konkurenceschopnosti regionů. Potenciál tak v rámci inovací existuje nejen ve strojírenství a biotechnologii, ale i při uplatňování nových obchodních modelů a postupů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.