Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Průzkum: Většina Evropanů si myslí, že horší časy teprve přijdou

Průzkum: Většina Evropanů si myslí, že horší časy teprve přijdou

Publikováno: 16.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Zahájení evropských voleb se blíží a nový průzkum ukazuje, že většina Evropanů si myslí, že krizi ještě není konec a že „to nejhorší teprve přijde“, ačkoliv celkový trend se mírně zlepšuje.

Průzkum Eurobarometr vydaný Evropskou komisí v pondělí 12. května ukazuje, že Evropané jsou ohledně budoucnosti stále skeptičtí. 44% Evropanů si myslí, že „následky krize již dosáhly vrcholu“, zatímco 47% jsou toho názoru, že „to nejhorší teprve přijde“.

Pokud se na to však podíváme ze světlé stránky, jedná se zatím o nejoptimističtější výsledek výzkumu veřejného mínění, od doby, kdy byla tato otázka poprvé položena evropským občanům v květnu 2009. Optimismus ohledně budoucnosti je nejvyšší v Rumunsku (76%), na Maltě (71%), v Polsku (70%) a v nejmladším státě EU, v Chorvatsku (67%).

Nicméně se stále nízkým stupněm optimismu, se předpokládá, že blížící se evropské volby konané 22.-25. května ohlásí rekordní počet euro skeptických europoslanců. Francouzská národní strana (FN), Nezávislá strana Spojeného království (UKIP) nebo italské hnutí Pět hvězd (M5S) jsou třemi příklady euro skeptických politických stran, které by ve volbách mohly získat více než 20 křesel.

V zemích jako Řecko a Maďarsko, neonacistické strany jako Golden Dawn („Zlatý rozbřesk“) nebo Jobbik („Lepší“) také očekávají, že ve volbách získají několik křesel.

Úspěch euroskeptiků zhruba odpovídá míře optimismu členských států EU: Řecka, Itálie, Francie, Velké Británie a Maďarska. Tyto státy jsou mezi top 10 zemí s nejnižší mírou optimismu ohledně budoucnosti Evropské unie.

Když byli lidé dotazováni, jaká témata považují za nejaktuálnější, aby se jimi EU zabývala, nejčastějšími odpověďmi byly „nezaměstnanost“ a „ekonomická situace“. „Veřejné finance“ bylo také zmiňováno jako jedno ze dvou hlavních témat u více než 10% obyvatelstva každé členské země.

Další témata se týkala specifických národních otázek, což je často reflektováno ve volebních kampaních. Imigrace je považována za prioritu na Maltě (35%) a v Bulharsku (30%). Ve Velké Británii, 20% respondentů zařadilo imigraci do top 2 témat.

Švédsko prokazuje nejvyšší zájem o změny klimatu a životní prostředí. 22% švédských respondentů zařadilo klimatické změny do jejich top 2, a 17% životní prostředí.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.