Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Průzkum EU: Šťastní Dánové a mrzutí Bulhaři?

Průzkum EU: Šťastní Dánové a mrzutí Bulhaři?

Publikováno: 19.6.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Skandinávci možná patří mezi nejvíce zdaňovaný evropský národ, ale podle nového průzkumu britského národního statistického úřadu také mezi národ nejšťastnější.

Devět z deseti dotazovaných lidí v Dánsku a Finsku o sobě prohlašují, že jsou ve svém životě spokojeni a šťastní, ve srovnání s evropským průměrem 69 %, který vyplývá z výsledků měření národního blahobytu vydaného 18. června 2014.

Na druhé straně, pouze 38 % bulharských obyvatel je spokojeno se svou životní situací. U Bulharů byla také zaznamenána nejnižší spokojenost s jejich rodinným a společenským životem a nejmenší zapojování se do sportovních aktivit. Pouhých 12 % Bulharů uvedlo, že v minulém týdnu sportovalo aspoň jednou, což je šest krát méně než u milovníků sportu, u Finů.

Podobné výsledky se opakovaly u otázky, zda si myslí, že jejich život plnohodnotný. První místo tabulky obsadili Dánové s 91 % kladných odpovědí, v patách s Nizozemskem. Na druhém konci se ocitlo Řecko, které má nyní nejvyšší nezaměstnanost napříč celé Evropské unii, 48 % Řeků s tvrzením nesouhlasilo.

Průzkum spojuje 41 jednotlivých měření národního blahobytu zahrnující zdraví, osobní majetek a zaměstnanost, stejně jako osobní prostředí a pohodlnost místa, kde respondenti žijí. Průzkum je založen na datech z Eurostatu, Evropského průzkumu kvality života, Eurobarametru, Programu pro mezinárodní hodnocení studentů a Světovém Gallupovům průzkumu.

Pořadí zemí se ovšem v otázce osobního zdraví poněkud mění. Obyvatelé Malty si vychutnávají 72 let a Švédska 71 let ve skvělém zdravotním stavu, což je o 20 let více než v Estonsku a na Slovensku. Podle statistik má průměrný Evropan dobrý zdravotní stav do 61 let života.

Nicméně smysl pro pospolitost a bezpečí domova je na evropském bohatším severu slabší. Pouhých 58 % Němců cítí pouto nebo přátelství k jejich sousedům, v porovnání s 80 % na Kypru nebo v Rumunsku.

Na druhou stranu, více než 50 % Řeků a Litevců se ve svých rodných městech necítí v noci na ulicích bezpečně.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.