Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Prostředky z fondů EU budou rozděleny nikoli pouze na základě HDP

Prostředky z fondů EU budou rozděleny nikoli pouze na základě HDP

Publikováno: 18.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Členové komise COTER (Komise pro politiku územní soudržnosti) se domnívají, že pro přidělení prostředků z fondů EU by měly být brány v úvahu také environmentální a sociální ukazatele.

Místní představitelé EU jsou stále více přesvědčeni, že hrubý domácí produkt (HDP) nemůže být jediným kritériem při přerozdělování finančních prostředků EU, jejichž cílem je posílení udržitelného a inkluzivního růstu. Komise pro politiku územní soudržnosti Výboru regionů ve svém návrhu stanoviska žádá instituce EU, aby braly v úvahu všechny aspekty týkající se kvality života při rozhodování o přidělování finančních prostředků a vhodnosti projektů.

Životní prostředí, sociální začlenění, možnosti zaměstnání a vzdělávání by měly doplňovat HDP jako hlavní ukazatele při stanovení strategických priorit investičních záměrů podpořených regionálními politikami EU. V návrhu stanoviska je rovněž uvedeno, že regiony a města by měly být zapojeny do stanovování těchto ukazatelů tak i politických cílů EU, aby následné politiky EU byly konzistentní a relevantní.

„Toto stanovisko je jedním ze základních kamenů činnosti Výboru regionů při vytváření politik soudržnosti po roce 2020,“ řekla zpravodajka Catiuscia Marini, předsedkyně skupiny Strany evropských socialistů a prezidentka regionu Umbrie v Itálii. „Je třeba začít důkladnou debatu na politické úrovni o jasných regionalizovaných ukazatelích doplňujících HDP.“

Členové komise COTER se obávají, že údaje na regionálních úrovních nejsou vždy k dispozici a aktualizované. Proto žádají v tomto návrhu stanoviska EU, aby byla tato statistická data doplněna a zaktualizována. Na svém zasedání dne 11. prosince, kterého se zúčastnili zástupci Eurostatu a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) místní představitelé zdůraznili, že kvůli nedostatku statistických dat může být při implementaci strategie evropského růstu (Evropa 2020) využit pouze omezený počet ukazatelů, které by mohly být sestaveny na regionální úrovni. Výbor regionů proto navrhuje doplnit chybějící data a zavést syntetický regionální ukazatel pokroku.

Členové komise COTER požádali Evropskou komisi, aby stanovila časový harmonogram pro zapojení místních a regionálních orgánů při určování regionálních ukazatelů a regionálních statistik, které jsou potřebné k navrhování, provádění, sledování a vyhodnocování obnovené strategie Evropa 2020.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.