Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Proč Angela Merkelová nepodporuje Juncker na post předsedy Komise

Proč Angela Merkelová nepodporuje Juncker na post předsedy Komise

Proč Angela Merkelová nepodporuje Juncker na post předsedy Komise

Publikováno: 15.1.2014 , Autor: kancelar Brusel

Bývalý dlouholetý lucemburský premiér oznámil plány na kandidaturu na post předsedy Evropské komise. Ze strany německé kancléřky Merkelové ale nejspíše nebude mít potřebnou podporu.

V návaznosti na předchozí zprávy, Merkelová bude podporovat generální ředitelku Mezinárodního měnového fondu, Christine Lagardovou na post předsedkyně Komise.

Pokud volby do Evropského parlamentu, které se konají v květnu, vyhrají středo-levicové strany, Merkelová může být nucena podpořit současného předsedu Evropského parlamentu, Martina Schulze z německé Sociálně-demokratické strany (SPD).

Německé napětí

Merkelová a Juncker se znají již z dob, kdy byla kancléřka ještě v opozici. Byla tedy svědkem spolupráce Junckera a bývalého kancléře ze strany SPD Gerharda Schrödera. Společné sympatie mezi Schöderem a Junckerem jsou pravým opakem ke vztahu mezi Junckerem a Merkelovou.

Během posledních evropských voleb, konaných v roce 2009, bylo cítit značné napětí mezi Berlínem a Junckerem. V konečném výsledku byl však namísto Junckera, „unijního veterána“, zvolen na post předsedy Evropské rady relativně neznámý Herman Van Rompuy.

Původní článek naleznete zde.

Autor: Barbora Handlířová

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.