Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Přijetí eura: kritéria, rozhodovací proces a další členské země v pořadí

Přijetí eura: kritéria, rozhodovací proces a další členské země v pořadí

Publikováno: 17.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Eurozóna by se mohla příští rok rozšířit. Poté, co Evropská komise označila Litvu za připravenou přijmout společnou měnu, Evropský parlament o tomto rozhodnutí hlasoval dne 16. července. Konečné rozhodnutí učiní Evropská rada na konci července.

Které země přijmou euro?

Konvergenční zprávy ukazují, nakolik jsou jednotlivé země ke vstupu do eurozóny připravené. Na čekací listině k přijetí eura je 18 členských zemí. Konvergenční kritéria jsou připravena pro ty země, které ještě nepřijali euro, ale jsou k tomuto kroku zavázáni na základě smluv EU hned poté, co splní přísná ekonomická konvergenční kritéria. Spojené Království a Dánsko jsou jedinými členskými státy, které mají výjimku a euro přijímat nemusí.

O která kritéria se přesně jedná?

Aby země mohla přijmout euro, musí splňovat 5 kritérií stanovených Maastrichtskou smlouvou v roce 1992, a to:

- roční míra inflace by neměla překračovat o více než 1,5 procentního bodu míry inflace třech členských zemí s nejvýkonnější ekonomikou,

- veřejný deficit by neměl překročit 3 % hrubého domácího produktu

- veřejný dluh by neměl překročit 60 % hrubého domácího produktu,

- dlouhodobé úrokové sazby by neměly překročovat o více než 2 procentní body úrokovou sazbu třech členských zemí, které dosáhly nejlepších výsledků v oblasti cenové stability

- země by se měla účastnit po dobu aspoň 2 let Evropského mechanismu směnných kurzů, který omezuje fluktuaci mezi eurem a národní měnou.

Pro některá z těchto kritérií platí určitá míra volnosti. Výjimka může být udělena například zemi, která téměř dosahuje určeného limitu nebo udělala v posledních letech výrazný pokrok. Kromě jiného, legislativa dané země musí plně odpovídat všem požadavkům pro přijetí eura tak, jak je uvedeno ve smlouvách EU, a to především v oblasti nezávislosti a role jejich centrální banky.

Jak se rozhoduje, která země může přijmout euro?

Když je k dispozici kladná konvergenční zpráva, Evropská komise vytvoří návrh pro Evropský parlament, který záležitost následně konzultuje. To pak tvoří základ pro rozhodnutí, které učiní vlády členských států v Evropské radě.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.