Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Praní špinavých peněz

Praní špinavých peněz

Publikováno: 18.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

O předcházení zneužívaní finančního systému k praní špinavých peněz se jednalo v Evropském parlamentu.

Tento týden odhlasoval Evropský parlament čtvrtou směrnici proti legalizaci výnosů z praní špinavých peněz. Jedním z témat, které byly předloženy k hlasování byl návrh na veřejný registr vlastnictví (UBO).

Společným jmenovatelem problému praní špinavých peněz u zločineckých organizací, zkorumpovaných politiků, a daňových úniků nadnárodních společností je vytvoření fiktivních společností a neprůhledné struktury za účelem skrytí své identity. Navrhovaný registr UBO má za úkol dohlédnout na tyto neprůhledné firmy a jejich vlastnictví. Tudíž bude identita skutečného vlastníka, osoby, společnosti nebo jiné právní struktury, která má ze společnosti prospěch, odhalena a zaregistrována.

Tvorba veřejného registru vlastnictví otevřeného široké veřejnosti budedohlížet na společnosti, aby jednaly dle zákona. Veřejná kontrola je mocným nástrojem, pokud jsou informace veřejně dostupné, mohou občané udělat vědomé rozhodnutí, že nepodpoří a nebudou nic kupovat od společností, které nemají důvěryhodnou vnitřní strukturu. Možnost přístupu k informacím o vlastnictví bude cenná především pro investigativní novináře a občansko-právní spolky. Jejich zkoumání může odhalit informace o skutečných zkorumpovaných vlastnících, neplátcích daní a dalších zločincích, kteří by jinak zůstali bez povšimnutí.

Kromě toho, veřejná dostupnost informací znamená, že jsou dostupné i třetím zemím mimo Evropskou unii, to může být velmi užitečné pro rozvojové země. V nich se totiž ztrácí velké množství peněz díky přítomnosti zkorumpovaných politiků, nadnárodních a fiktivních společností. Odhaduje se, že se v afrických státech ztratilo více finančních prostředků, než jich přišlo v podobě rozvojové pomoci.

Po volbách do Evropského parlamentu v květnu 2014 začnou poslanci jednat s Radou Evropské unie a pokusí se nalézt dohodu o registru vlastníků. Velká Británie a Francie podporují zavedení veřejného registru, ale existují také členské státy, které jsou méně přívětivé k tomuto nápadu. Je tedy na Davidu Cameronovi a Françoisi Hollandovi, aby ostatní státy přesvědčili o potřebnosti takovéhoto veřejného seznamu, jako nezbytném prvku v boji proti praní špinavých peněz.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.