Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Pozastavení strukturálních fondů do Portugalska a Španělska zasáhne nejvíce sociálně znevýhodněné

Pozastavení strukturálních fondů do Portugalska a Španělska zasáhne nejvíce sociálně znevýhodněné

Publikováno: 4.10.2016 , Autor: Jakub Tomek

Jednání o pozastavení strukturálních fondů do Portugalska a Španělska budí velkou diskuzi kvůli tomu, jaký dopad by toto pozastavení mělo na sociálně nejvíce znevýhodněné osoby.

V pondělí 3. října bude Evropský parlament jednat s Evropskou komisí o jejím návrhu na pozastavení části Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) pro Portugalsko a Španělsko v roce 2017, z důvodu jejich nedodržení rozpočtových pravidel Evropské unie. V dopise, který adresovala EASPD (Evropská asociace poskytovatelů služeb pro osoby se zdravotním postižením) - společně se Sociální platformou a Sociálními službami Evropy - poslancům Evropského parlamentu, důrazně odmítá pozdržení jakéhokoliv fondu ESIF, který podporuje naplňování lidských práv, integraci na trhu práce a společenské začleňování.

Právní předpisy EU spojené s ESIF v oblasti makroekonomické politiky zavazují Evropskou komisi, aby navrhla Evropské radě pozastavení až 50% prostředků ze strukturálních fondů do Portugalska a Španělska pro rok 2017 kvůli včasnému nedodržení rozpočtových pravidel EU. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen spolu s komisařkou Corinou Crețu budou 3. října diskutovat o této záležitosti s poslanci Evropského parlamentu.

Luk Zelderloo, hlavní tajemník EASPD, tvrdí, že „zatímco chápeme, že Evropská komise je ze zákona povinna navrhnout pozastavení, tak musí zaručit, že jakékoliv pozastavení nebude mít vliv na životy těch nejvíce znevýhodněných v Portugalsku a Španělsku“. Thomas Bignal, odborný vedoucí EASPD dodává, že „strukturální fondy jsou nezbytné pro rozpočet mnoha poskytovatelů sociálních služeb, kteří pomáhají dostat zranitelné lidi zpět do práce a umožňují lidem začlenění do společnosti“.

Ačkoliv je ještě pro Portugalsko a Španělsko čas podat kladnou zprávu o jejich rozpočtových požadavcích Evropské komisi, je ředitel Sociální platformy Pierre Baussand přesvědčen, že „jakékoliv pozastavení finančních prostředků bude působit jako dvojitý trest pro znevýhodněné skupiny a místní komunity, které již řadu let čelily problémům, z části i kvůli fiskální politice EU“.

V návaznosti na silné obavy poskytovatelů sociálních služeb v Portugalsku a Španělsku, iniciovala EASPD dopis poslancům Evropského parlamentu a upozornila na tyto obavy. Sociální služby Evropy a Sociální platforma také podepsaly tento dopis, ve kterém vyjadřují značné znepokojení sociálního sektoru nad přetrvávající diskuzí.

EASPD proto vyzývá poslance Evropského parlamentu, aby vyjádřili své hluboké znepokojení nad tím, jaký dopad by mělo pozastavení strukturálních fondů na vyvedení lidí z chudoby a sociálního vyloučení v Portugalsku a Španělsku. Evropská komise musí zajistit, aby jakékoliv pozastavení nemělo negativní dopad na životy lidí, kteří potřebují pomoci.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.