Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Poslanci Evropského parlamentu vyzývají k ukončení konfliktu v Gaze

Poslanci Evropského parlamentu vyzývají k ukončení konfliktu v Gaze

Publikováno: 29.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Evropské parlamentní skupiny S&D a Zelení důrazně odsoudily pokračující krizi v pásmu Gazy a vyzvaly k ukončeni vojenských operací v této oblasti.

Prezident skupiny S&D Gianni Pitella a viceprezident Victor Boştinaru ve společném prohlášení řekli: „Každý den neefektivních činností znamená další oběti. Každý den hanebného mlčení způsobuje utrpení a ničeni. Na co ještě čekáme?“

Evropská unie se musí zachovat jako vážný politický aktér a to tím, že bude vyzývat k okamžitému příměří v pásmu Gazy a musí také vést komplexní mírovou konferenci izraelsko-palestínského konfliktu," naléhali.

„Mandát Catherine Ashton ještě neuplynul," řekli poslanci. "Vysoký představitel musí splňovat v této oblasti své povinnosti, stejně jako hrát významnou roli v mírovém procesu v pásmu Gazy. Zde nemůže být žádná omluva pro nedostatek iniciativy EU."

Pokračovali, „odsuzujeme pokračující raketové útoky palestinských ozbrojenců na Izrael. Také odsuzujeme nepřiměřené použití síly ze strany izraelské armády v Gaze. „Odhadujeme, že 70 % z více než 700 palestinských obětí jsou civilisté, včetně mnoha dětí a vyzýváme k ukončení této vojenské operace skrz de-eskalaci konfliktů."

„Čím déle budeme čekat, tím méně bude prostoru k dosáhnutí rychlého příměří a konečného uklidnění tohoto konfliktu.“

„Evropská unie byla připravena přivítat jmenování nové vlády nezávislých osobností následující palestinské smíření a samozřejmě jsme také nabídli znovu aktivovat misi pro pomoc na hranicích EU, jako část mírového urovnání."

„Odsuzujeme bombardování a ostřelování nemocnic, škol a ostatních civilních oblastí, v důsledku čehož dochází k úmrtí šokujících počtů palestinských žen a dětí“, jak uvádí Human Rights Watch.

Vysvětlili, že „tito civilisté nemohou jít nikam, aby se vyhnuli násilí, protože Gaza je pod neustálým obležením.“

„Izraelské obranné síly musí okamžitě a plně respektovat mezinárodní humanitární právo," argumentují poslanci a dodávají: „Také odsuzujeme pokračující vystřelování raket do Izraele Hamásem a dalšími skupinami.“

Také uvítali komisi OSN zabývající se všemi porušováními mezinárodního práva v oblasti lidských práv a mezinárodního humanitárního práva.

„EU by se měla zabývat všemi právními, ekonomickými a diplomatyckými prostředky, aby zajistila dostatečně rychlou reakci.“

Okamžité ukončení této situace na zemi musí být doprovázeno plným a neomezeným přístupem humanitární pomoci obětem v Gaze," došli k závěru.

„Pokud Izrael operuje v rámci mezinárodního práva pro sebeobranu, pak by upřímně řečeno, neměla mít žádné obavy z jejího šetření, a sice jako člen OSN má povinnost tak učinit,“ pronesl britský poslanec Richard Howitt.

Také si postěžoval: „Pravdou je, že předchozí šetření údajného porušování lidských práv v posledním konfliktu v Gaze, známého jako Goldstoneova komise, zjistilo, že existují důkazy o případech porušování lidských práv, ale že podle toho Organice spojených národů vůbec nejednala.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.