Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Popularita Ruska stále klesá, EU přidalo na černou listinu dalších 11 jmen

Popularita Ruska stále klesá, EU přidalo na černou listinu dalších 11 jmen

Publikováno: 11.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Nový průzkum ukazuje, že popularita Ruska v Evropské unii vlivem ukrajinské krize neustále klesá

Průzkum veřejného mínění publikovaný ve středu 9. 7. americkou agenturou Pew zkoumající veřejné mínění ukazuje, že v dnešní době má 74 % lidí v Evropské unii negativní pohled na Rusko, oproti 54 % v minulém roce.

Negativní názor stoupl i v USA ze 43 % z minulého roku na 73 %.

Menší nárůst, mezi 5 až 7 %, zaznamenala Latinská Amerika, Střední Východ, Asie a Afrika.

Rusko je stále docela populární v Africe, kde pouze 31 % respondentů vyjádřilo kritiku, následuje Asie s 41 % a dále Latinská Amerika s 45 %. Velice zajímavých je 68 % lidí zastávající nepříznivé názory vůči Rusku na Blízkém východě, a to navzdory skutečnosti, že Rusko bylo dlouho vnímáno jako protiváha americké podpory Izraele.

Průzkum byl uskutečněn od 13. března do 5. června a celkově se ho zúčastnilo přes 48 tisíc respondentů ze 44 zemí.

Při pohledu na Evropu byl největší růst zaznamenán v Polsku, Spojeném Království, Španělsku, Itálii a Německu.

Veřejné mínění se ne vždy projevuje ve vládní politice. Jako příklad lze uvést země jako je Německo, Itálie a Španělsko, které jsou hlavními odpůrci přísnějších sankcí Evropské unie.

Mezitím, na samotné Ukrajině je názor rozdělen podle regionů.

Celkově asi 60 % Ukrajinců nyní vidí Rusko v negativním světle oproti pouhým 11 % v roce 2011. Šedesáti procentní údaj lze rozebrat na 83 % nespokojených občanů v západní Ukrajině, 45 % na východě a pouhá 4 % na Krymu.

Výzkumná agentura Pew dále zjistila, že se Putin stal v Rusku populárnější. Minulý rok vidělo 83 % lidí svou zemi pod jeho vedením v dobrém světle, dnes je to již přes 92 %.

Další průzkum, publikovaný minulý týden ukrajinským Centrem Razumkov, dělá Putina nešťastným. Poukazuje na skutečnost, že 54 % Ukrajinců si přeje vstoupit do NATO a pouhých 34% je proti.

Průzkumy Pew vyšly stejný den, jako rozhodnutí evropských zemí o přidání dalších 11 jmen na černou listinu, která už zahrnuje 61 ruských nacionalistů a pro-ruských Ukrajinců, kteří jsou zapojeni do povstání ve východní Ukrajině.

Jeden evropský diplomat prozradil serveru Euobserver, že sedm nových jmen jsou Ukrajinci, zatímco zbylá jména jsou čtyři rusko-ukrajinští občané.

Druhý diplomat uvedl, že navrhovaná černá listina má být přijata v pátek. Jména poté budou zveřejněna v sobotu na Official Journal.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.