Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Pomoc Ukrajině se blíží

Pomoc Ukrajině se blíží

Publikováno: 5.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Evropská unie a Spojené státy Americké pracují na krátkodobém finančním plánu, který by měl významně pomoci Ukrajině.

 

Cathrine Ashtonová, vysoká představitelka pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, řekla v rozhovoru pro The Wall Street Journal, že připravovaný balíček pomůže Ukrajině dostat se z přechodného období, během kterého bude moci vláda připravit a schválit politické i ekonomické reformy a stejně tak i připravit prezidentské volby.

Evropská unie a Spojené státy tedy připravují plán rozvoje s názvem: “ Ukrajinský plán“ tak, jak navrhla Ashtonová, aby bylo zřetelně jasné, co je ještě potřeba udělat a zlepšit v ostatních odvětvích ekonomiky.

V Ukrajině probíhají již dlouhou dobu masové protesty, které se však vyhrotily v násilnosti a nepokoje od té doby, co prezident Viktor Janukovyč odmítl dohodu o spolupráci a obchodu s Evropskou unií v loňském listopadu ve prospěch bližších vztahů s Ruskem.

Ashtonová sdělila, že částka záchranného balíčku pro Ukrajinu, kterou navrhla Evropská unie a Spojené státy ještě nebyla rozhodnuta, ale prozradila, že „částka nebude malá.“ Ashtonová navíc dodala, že se nebude jednat pouze o finanční pomoc, ale balíček by měl obsahovat i „záruky“ nebo pomoc při investování či podepření měny. Ashtonová také sdělila, že přijetí balíčku není podmíněno dohodou s Mezinárodním měnovým fondem.

Ashtonová navštívila Ukrajinu minulý týden, kde se snažila podpořit dialog mezi vládou a opozicí. Do Kyjeva by se měla vrátit znovu toto úterý. V příštích dnech by měla také znovu navštívit Ukrajinu i Victoria Nulandová, mluvčí vlády Spojených států.

Arseny Yatsenyuk, představitel Batkyvshchyna strany se nechal slyšet, že minimální částka, kterou by měla Unie s Amerikou poslat, je 11 miliard eur.

Prezident Obama se rovněž vyjádřil k situaci na Ukrajině a vyzval k demokratickému procesu a vytvoření „větší legitimity a jednoty“. Dále zdůraznil, že „proces vyjednávání bude náročný, ale my jsme připraveni vyjednávat.“

Janukovič, který se nachází uprostřed „války“ mezi Ruskem a Západem a zároveň čelí masovým protestům, které mohou přerůst v občanskou válku, oznámil, že se vrací po čtyřech dnech nemocenské (3. února) zpět do úřadu. Janukovičovi je i přes současné protesty loajální přes 45 milionů populace a to zejména mezi rusky hovořícími obyvateli na východě země. Víkendový průzkum ukázal, že v prezidentských volbách by se Janukovičovi dostalo 20 % podpory.

Naproti tomu bývalý světový šampion v boxu a současný opoziční lídr Vitalij Kličko sdělil Reuters, že „bez podpory Evropské komunity by možnost změny nepřipadala v úvahu. Mezinárodní tlak nám tak dává šanci bojovat za svobodnou Ukrajinu.“

Opoziční lídři ujišťují Západ, že v případě ekonomické pomoci a současně převzetí moci od Janukoviče, by se konaly nové volby a stejně tak by byla pozměněna Ústava o snížení pravomoci prezidenta a zároveň by byla posílena role parlamentu. Naproti tomu Janukovičovi příznivci tvrdí, že takováto změna by mohla znamenat politickou paralýzu.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.