Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Polsko s eurem nepospíchá

Polsko s eurem nepospíchá

Publikováno: 15.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc. Vasilina Krasičenko

„Polsko by mohlo vstoupit do eurozóny rychleji, pokud by se upustilo od požadavků evropského mechanismu směnných kurzů ERM II (požadavek, který musí splnit každá země před vstupem do eurozóny) směrovanou na polskou měnu złoty“, uvedl poradce premiéra Donalda Tuska.

Diskuze o mechanismu směnných kurzů ERM II je pouze teoretická, protože vstupu Polska do eurozóny zabraňují některé další zatím nesplněné podmínky. Objevují se ale komentáře, že kdyby se Polsko (kromě Británie a Švédska se jedná o největší ekonomiku Evropské unie stojící mimo eurozónu) nakonec k euru připojilo, stalo by se tak na základě jeho vlastních podmínek.

ERM II je jednou z pěti konvergenčních kritérií pro přijetí eura. Země, které se chtějí připojit k eurozóně, musí kurzy svých měn udržovat v povoleném maximálním fluktuačním pásmu ± 15 % od stanoveného středního kurzu (centrální parity) k euru po dobu dvou let.

„Eurozóna musí prokázat svůj politický důvod existence. Umím si představit, že v rámci posilování politické integrity, by byl Polsku nabídnut vstup do eurozóny i bez dvouletého období v ERM II systému“, prohlásil poradce Tuska Krzysztof Bielecki zpravodajskému portálu Polské národní banky Obserwator Finansowy.

„Kdybychom museli vstoupit do eurozóny přes ERM II, vše by se protáhlo o několik let,“ uvedl Bielecki. Říká, že mechanismus je již zastaralý a už vůbec neodpovídá současnosti a realitě Evropské unie.

Upuštění od podmínek by vyžadovalo změny v Maastrichtské smlouvě z roku 1992. Pravidla ovšem umožňují, aby ERM II byl aplikován zpětně. Pokud by polská měna zůstala v předepsaném rozsahu fluktuačního pásma po dobu dvou let, považavalo by se kriérium ERM II za splněné, i kdyby Polsko do ERM II předtím nevstoupilo.

Polsko se zavázalo k přijetí eura, ale nestanovilo datum, kdy tento závazek splní. Polští ekonomové říkají, že Polsko již splňuje 2 z potřebných kritérií pro vstup do eurozóny. Ze zbývajícíh se jedno kritérium týká rozpočtového deficitu (splnění se očekává do roku 2015) a druhé se vztahuje na požadavky vyplývajících z výše zmiňovaného ERM II.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina voličů nepodporují přijetí eura. Vláda naznačila, že k přijetí eura nijak nespěchá.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.