Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Polsko požaduje energetickou unii

Polsko požaduje energetickou unii

Publikováno: 10.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Polský premiér Donald Tusk sdělil, že by měla Evropská unie zaplatit až 75 % cen na plynovou infrastrukturu, která je nezbytná k vytvoření efektivní sítě zahrnující potrubí a propojovací vedení mezi členskými státy.

Ve svém projevu v Tychy, představil premiér Donald Tusk svou vizi o Unii, jejíž hlavní předpoklady spočívají v diverzifikaci energetických zdrojů, včetně břidlicového plynu a těžby uhlí.

„Vezmeme-li v úvahu potenciální nebezpečí plynové krize, měli bychom se soustředit na vybudování účinnějších mechanismů právě v krizových případech v dodávkách plynu,“ zdůraznil Tusk.

Polský premiér tak poukázal na situaci na Ukrajině a na plynovou krizi, která se uskutečnila v roce 2009. Jak je známo, Rusko udeřilo na Ukrajinu s novými cenami plynu. Ukrajina bude nyní muset platit 385,5 dolarů za 1000 metrů krychlových plynu ve druhém čtvrtletí roku 2014.

Dle Tuskových slov, bude Polsko aktivní v předkládání návrhů týkajících se zvýšení energetické bezpečnosti v Unii prostřednictvím společných energetických nákupů.

Myšlenka o společné energetické politice, která je polským premiérem obhajována, byla již v minulosti podporována bývalým předsedou Evropské komise Jacquesem Delorsem a posléze i bývalým polským předsedou Evropského parlamentu Jerzy Buzekem.

Představitelé Evropské unie pověřili v březnu na summitu Evropskou komisi k vypracování plánu na snížení energetické závislosti na Rusku. Návrh plánu by měl být představen na červnovém summitu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.