Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Politika Evropské komise a její vliv na chudobu a zapojení občanské společnosti

Politika Evropské komise a její vliv na chudobu a zapojení občanské společnosti

Publikováno: 13.10.2015 , Autor: Aneta Holečková

Dne 9. října Evropský hospodářský a sociální výbor připravil konferenci na téma Semestr, což je evropská politika, a její vliv na zmírnění chudoby a zapojení občanské společnosti. Evropský Semestr je soubor ekonomických pravidel, která mají podpořit ekonomický růst, investice a vytváření nových pracovních míst. Tato konference měla přinést nové myšlenky kotázce zlepšení sociálních aspektů vrámci politiky evropského Semestru. Tato strategie by měla do roku 2020 zavést novou makroekonomickou politiku, která mimo jiné přispěje ke zmírnění chudoby a sociálního vyloučení, zvýšení zaměstnanosti a zpřístupnění vzdělávání.

Na úvod Pavel Trantina, prezident Evropského hospodářského a sociálního výboru, pronesl, že je nutné, aby občanská společnost a neziskový sektor participoval v oblasti sociální politiky v rámci strategií Evropské unie do roku 2020. Dále zdůraznil, že je důležité se zaměřit na konkrétní problémy společnosti, jako například na marginalizaci určitých sociálních skupin, diskriminaci, bezdomovectví či sexismus.

Tanya Cox, spolupředsedkyně plánovací kanceláře EU, poukázala na fakt, že je agenda platná pro všechny země EU, v sociální, environmentální a ekonomické rovině a zároveň jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Bohužel však vyjádřila znepokojení, že se politiky nemění, přesto se však očekávají jiné výsledky. Cox kritizuje, že ve strategiích Evropské unie stále převažuje ekonomická složka a hrubý domácí produkt slouží jako hlavní měřítko pokroku. Další kritika zazněla ohledně zdanění práce místo kapitálu, nezahrnutí domácích neplacených prací do HDP. Cox dále zdůraznila, že je důležité zmírnit chudobu a podpořit blahobyt, aniž by docházelo k poškozování životního prostředí, to jsou nedílné podmínky pro dlouhodobý udržitelný rozvoj. Pokud chceme dosáhnout všech stanovených cílů, pak musíme, podle T. Cox, toto téma pojmout politicky a zapojit občanskou společnost, aby měla větší hlas při prosazování sociálních otázek. Derek Holliday, z Evropské sítě proti chudobě (European Anti-Poverty Network) z Velké Británie, nastínil, že je důležité mít správné informace, které je nezbytné využít při implementaci projektů. Občanská společnost má k těmto informacím omezený přistup, který podle Hollidaye vytvářejí média svým neefektivním vakuem v podávání zpráv.

Tato konference přinesla klíčová poslání. Za prvé, je nutné, aby makroekonomické politiky zahrnuly sociální politiky jako investice do občanské společnosti. Sociální dimenze, která integruje strategie zmírňování chudoby a investice do sociálních standardů, by měla být přijata všemi zeměmi. V neposlední řade je zásadní zapojení a akce neziskového sektoru a občanské společnosti na všech úrovních vytváření programů, aby měly co nejširší dopad na společnost samotnou.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.