Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Podpora vzdělání v oblasti informačních a komunikačních technologií v rámci EU

Podpora vzdělání v oblasti informačních a komunikačních technologií v rámci EU

Publikováno: 5.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Téměř 50 organizací se zapojilo do inciativy Evropské komise s cílem vyřešit problém nedostatku digitálních dovedností a stovek tisíc neobsazených pracovních míst v oblasti ICT (Informační a komunikační technologie) v Evropě.

V březnu 2013 exekutiva Evropské Unie v čele s Neelie Kroes, komisařkou pro digitální agendu, založila Koalici pro zaměstnanost a odbornou přípravu v digitální oblasti (Grand Coalition for Digital Jobs and Training) pro usnadnění spolupráce mezi poskytovateli zaměstnání a vzdělání, veřejnými i soukromými činiteli. Tato Koalice má za cíl nalákat mladé lidi pro studium ICT a rekvalifikovat nezaměstnané lidi.

Od května 2014 se do této iniciativy zapojilo 47 organizací, včetně soukromých ICT společností jako je Google, Hewlett Packard, Microsoft, Accenture, či Samsung.

Přísliby ke spolupráci také přišly od univerzit, odborných škol a regionálních i národních seskupení z Lotyšska, Litvy, Rumunska a Polska. V současné době probíhají rozhovory o spolupráci s Bulharskem a Španělskem.

5 strategických zaměření

Evropská exekutiva definovala pět ICT strategických témat, která jsou adresována členským organizacím a evropským vedoucím představitelům. Těmito strategickými tématy jsou: školení, nové formy vzdělávání, mobilita, certifikace a zvyšování informovanosti.

Komise chce navýšit počet současných programů studentské mobility, aby bylo studentům umožněno patřičné vzdělání, které je potřeba k zaplnění prázdných pracovních míst v ICT oblasti. Pozornost by se měla zaměřit na definování dlouhodobé strategie pro nové formy vzdělávání s vylepšeným studijním plánem. Studijní plán by měl být vytvořen na základě dialogu mezi poskytovateli vzdělání a budoucími zaměstnavateli v daném odvětví.

Vyšší stupeň mobility ICT profesionálů v rámci EU, by měl umožnit lepší setkávání nabídky s poptávkou na pracovním trhu. Evropské certifikační schéma by dále mělo identifikovat typ lidí, kteří mají dostatečnou kvalifikaci pro obsazení volných pracovních míst v oblasti ICT.

Zaměstnavatelé by také měli prezentovat pracovní možnosti v ICT jako atraktivní, jít nad rámec jednoho odvětví a zahrnout pracovní místa v oblasti hudebního a mediálního průmyslu, což je lákavé zejména pro mladé lidi.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.