Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Podpora Rumunského zdravotnictví ze strany Evropské unie

Podpora Rumunského zdravotnictví ze strany Evropské unie

Publikováno: 14.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

EU musí monitorovat rumunské reformy zdravotnictví, aby chránila práva pacientů, říká Oreste Rossi, člen výboru EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

Tiskové zprávy Světové banky z posledních let ukazují alarmující údaje o rumunském zdravotním systému. Upozorňují také na to, že přístup k péči je zaměřen na bohatší třídy obyvatelstva.

„Polovina chudé populace má velký problém získat přístup k léčbě, kterou potřebují. Většina finančních prostředků vyčleněných pro zdravotní sektor končí v oblasti služeb a procedur, které jsou neefektivní a zbytečné,“ dodává Rossi.

Sbor výkonných ředitelů Světové banky schválil v březnu tohoto roku půjčku pro rumunskou vládu ve výši 250 milionů eur na reformu zdravotnictví, jejímž cílem bude zlepšit kvalitu a efektivitu poskytovaných služeb.

Tato půjčka, spolu s prioritami strategického partnerství Světové banky v Rumunsku a dalšími akcemi Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu, je zaměřena na podporu zdravotního systému, jakou je zvyšování lékařské praxe, zajištění dostupné lékařské péče pro všechny obyvatele a posílení správy v rámci systému zdravotní péče.

Nedostatky ve zdravotní péči se projevují i v průměrné délce života, která je podle Světové zdravotnické organizace, šest let pod evropským průměrem. Hlavními příčinami úmrtí jsou nemoci spojené s kardiovaskulárními problémy.

Mezi léty 2013-2015 by měl rumunský vládní program investovat do zdravotního systému 7,7 mld. eur z evropských fondů pro regionální rozvoj, 3,7 milionu eur ze strukturálních fondů a 6,6 milionu eur z veřejných peněz rumunského rozpočtu.

Tato značná finanční injekce by mohla změnit rumunské zdravotnictví k lepšímu, nesmí se ale ztratit v proudu byrokracie a korupce, která v současné době zemi trápí.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.