Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Podnikání v EU doplácí na genderovou nerovnost

Podnikání v EU doplácí na genderovou nerovnost

Publikováno: 4.11.2015 , Autor: Aneta Křičková

Po ratifikaci Lisabonské smlouvy se podpora podnikání stala jednou z hlavních priorit EU. Přesto však Evropa v tomto směru nadále zaostává za USA a Čínou. Všeobecně je známo, že Evropská unie potřebuje více podnikatelů v jednotlivých členských státech za účelem stimulace růstu a vytváření pracovních míst. Kromě velmi malého počtu podnikatelů se EU potýká i s malým počtem žen působících v této sféře. V roce 2012 pouze 31 procent všech samostatně výdělečně činných občanů EU tvořily ženy.

V roce 2014 míra zaměstnanosti žen dosahovala 59 procent, ačkoliv cílem Evropy 2020 je dosažení 75 procent zaměstnanosti žen. Důvodem může být existence nerovnosti mezi muži a ženami v podnikání. Když se ženy rozhodnou začít podnikat, tak obvykle si vybírají sektor spojený s jejich pohlavím: například zdravotnictví, sociální práce nebo vzdělávání. V roce 2012 byl čistý příjem za ženy-podnikatelky o šest procent nižší než u mužů. Mnoho žen tvrdí, že se staly podnikatelkami z nutnosti, protože jim to umožňuje kombinovat práci s péčí o děti nebo o starší osoby. Zároveň také podotýkají, že podnikání jim usnadňuje možnost pracovat z domova. Nicméně ženy, které chtějí podnikat, čelí mnoha překážkám.

Zpráva vypracována Výborem pro práva žen a rovnost pohlaví Parlamentem EU se zaměřuje na překážky, kterým ženy čelí v přístupu k financování při zakládání vlastní společnosti. Zpráva se také zabývá rozdílem mezi pohlavími v oblasti sociálního podnikání.

V obecné rovině lze tvrdit, že existují rozdíly v tom, jak se muži a ženy rozhodnou financovat své podnikání. Ženy s menší pravděpodobností budou usilovat o vnější financování, jako jsou bankovní půjčky nebo dodavatelské úvěry. Mohou mít také menší znalosti o možnostech financování a jsou často diskriminovány poskytovateli finančních služeb. Stereotypy o mužských a ženských podnikatelských schopnostech tak mohou ovlivnit úsudky zúčastněných stran nových podniků.

V případě, že Evropská unie bude nadále podporovat podnikání žen, tak by měla zajistit, aby ženy měly přístup k finančním prostředkům pro své podnikání. EU by se proto mělo zaměřit na podporu žen, aby se staly podnikatelkami, a pomoci jim překonat všechny překážky, které jim stojí v cestě.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.