Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Podle evropského práva je obezita nyní považována za handicap

Podle evropského práva je obezita nyní považována za handicap

Publikováno: 7.1.2015 , Autor: kancelář Brusel, Aneta Hájková

Evropský soud rozhodl, že obezita může být v některých případech charakterizována jako zdravotní postižení.

Ve čtvrtek 18. prosince 2014 evropští soudci rozhodli, že obezita může být považována za postižení, pokud má negativní dopad na pracovní výkonnost. Tento rozsudek má za úkol chránit silně obézní zaměstnance (klasifikované podle indexu BMI s číslem vyšším než 30) před diskriminací v zaměstnání.

Případ pramení ze situace z roku 2010, kdy po 15 letech zaměstnání byl v Dánsku na městském úřadu propuštěn 160 kilový dětský pečovatel, protože byl „moc velký“. Jeho bývalí zaměstnavatelé však zprávu zpochybňují. Tvrdí, že tento zaměstnanec byl propuštěn z důvodu zrušení jeho pracovní pozice a naopak uvádějí, že mu dokonce byla nabídnuta tříměsíční permanentka do tělocvičny. Navrhovatel však byl jediným mezi více než 130 dětskými pečovateli zaměstnanými místní správou, který ztratil své zaměstnání.

Poté, co soud rozhodl ve prospěch klasifikování obezity jako handicapu v některých případech, je nyní na dánském soudu, zda tato žaloba spadá pod rámec působnosti nového evropského rozsudku.

K Evropskému soudnímu dvoru se případ dostal, když dánská protistrana žádala objasnění věci s ohledem na dodržení Směrnice rovného zacházení v zaměstnání a povolání a Listiny základních práv a svobod. Směrnice EU uvádí několik antidiskriminačních opatření sloužících k ochraně před zneužíváním od zaměstnavatele z důvodu například handicapu, avšak výslovně nezmiňuje obezitu.

Podle názoru generálního advokáta soudu může být obezita charakterizována jako handicap, pokud „dosáhla takového stupně, že dotyčnému přímo překáží v zapojení se do profesního života“.

Rozhodnutím evropského soudu lze přinutit zaměstnavatele k vytvoření speciálních opatření, díky kterým by se seznámili s potřebami člověka se zdravotním omezením.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis uvedl, že více než polovina dospělých občanů EU trpí buď nadváhou či obezitou. „ Obezita, která představuje mnohem větší zdravotní riziko než nadváha, běžně postihuje jednoho z šesti dospělých obyvatel Evropské unie (16,7%). Přitom ještě před deseti lety to byla jedna osoba z osmi. Čísla se samozřejmě liší u jednotlivých států EU,“ řekl Andriukaitis.

Podle výzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj provedeného v červenci se Maďarsko, Velká Británie a Irsko řadí mezi státy s největší mírou obezity v EU. Míra obezity postupně roste také u jiných členských států jako jsou například Španělsko či Francie.

Originální zprávu naleznete na euobserver.com/justice/126980

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.