Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Podle Decostera potřebují regiony v migrační krizi více pomoci ze strany Evropské unie

Podle Decostera potřebují regiony v migrační krizi více pomoci ze strany Evropské unie

Publikováno: 29.9.2015 , Autor: Aneta Křičková

Dle Françoise Decostera, zpravodaje Výboru regionů pro migraci, ovlivňuje současná vlna migrace všechny regiony v Evropě a z tohoto důvodu systém financování EU musí tuto realitu odrážet.

Místní a regionální orgány v celé Evropské unii potřebují větší finanční podporu ze strany EU, aby byly schopny se vyrovnat s výzvami, které sebou nese velký počet uprchlíků a migrantů, řekl François Decoster Výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Zároveň také vyjádřil podporu úsilí Evropské unie o nalezení dlouhodobého udržitelného azylového a migračního systému pro Evropu. "Včerejší rozhodnutí EU přemístit 120.000 migrantů a uprchlíků v celé EU je jen začátek procesu, jež by měl vést k mnohem stabilnějšímu systému, který ukazuje solidaritu nejen těm, kteří jsou v nouzi, ale i místním komunitám čelícím migračním tlakům. Musíme přijít se způsobem řízení takovýchto situací, který je spravedlivý pro všechny“, řekl Decoster.

Města a regiony, které „leží na migračních trasách“ mají reagovat na krizi vlastními náklady, řekl pan Decoster, který je rovněž starostou St-Omer v severozápadní Francii. „Naši spoluobčané nás nezvolili proto, abychom vykonávali takovouto pravomoc, protože se jedná o úkoly, které opravdu patří do vyšších úrovní vlády, ale činíme tak z morální povinnosti poskytovat humanitární pomoc“, řekl Decoster.

Decoster uvítal ustanovení Evropské komise o nouzové pomoci do některých oblastí, včetně jeho regionu Nord-Pas-de-Calais. Řekl však, že vedoucí představitelé EU měli během středečního mimořádného summitu o migraci věnovat mnohem větší čas výzvám, které představuje velký počet uprchlíků a přistěhovalců přijíždějících do Evropy.

Decoster také řekl, že náklady spojené s přijímáním a integrací přistěhovalců a uprchlíků daleko přesahují stávající závazky ze strany EU. Místní úřady by proto, dle jeho názoru, měly mít přístup k větší finanční podpoře prostřednictvím většího počtu fondů. Systém financování EU musí odrážet tuto nastalou realitu, jelikož současná vlna migrace ovlivňuje všechny regiony v Evropě ať už přímo, či nepřímo.

Decosterova výzva pro větší finanční podporu je také obsažena v jeho zprávě, kterou se změnami dne 14. září schválila Komise z Výboru regionů pro občanství, správu, institucionální a vnější věci (CIVEX). O zprávě budou hlasovat všichni členové Výboru regionů na prosincovém plenárním zasedání Výboru regionů.

Starosta Decoster také vyjádřil své názory na meziparlamentní schůzi výboru LIBE, která pozvala místní politiky a členy národních parlamentů do Bruselu za účelem výměny názorů na migraci. Výbor LIBE v současné době připravuje zprávu o situaci ve Středomoří a o přístupu EU k migraci.

Podle europoslance Roberta Metsola je nutné přijmout nouzová opatření, řešit příčiny migrace a přijmout holistický přístup, který osloví každý aspekt problému. Dle jeho názoru se jedná o globální problém, který je třeba řešit celosvětovou reakci, kde každý členský stát a region musí hrát svou roli.

Během setkání pan Decoster sdílel s poslanci Evropského parlamentu a národních parlamentů fotografie zobrazující realitu uprchlíků a migrantů v oblasti Calais.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.