Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Partnerství s východními státy Evropy: Demokracie v nejistotě

Partnerství s východními státy Evropy: Demokracie v nejistotě

Publikováno: 14.1.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Se vstupem do roku 2015 jsme nahlédli, jak probíhá politický vývoj v sousedství Evropské unie.

I letmý pohled nám ukáže, že rozvoj demokracie v zemích Východního partnerství (Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán, Moldavsko, Ukrajina a Bělorusko) je velmi nerovnoměrný.

Existují velké rozdíly mezi těmito šesti státy, ačkoli jsou všechny vedeny stejnou strategií EU- iniciativou Východního partnerství.

Nicméně pokud se podíváme na trendy posledních let, můžeme státy rozdělit do dvou skupin. Moldavsko, Gruzie a Ukrajina, státy které podepsaly asociační dohody s Evropskou unií, vykazují mnohem vyšší míru demokracie než zbylé tři státy.

Moldavsko

Je zřejmě, že Moldavsko bylo v posledních letech tahounem vykazujícím vyšší standardy v řízení voleb, politické svobody a lidských práv. Je na vrcholu posledního Indexu evropské integrace pro státy Východního partnerství.

Proevropské koalice, které v Moldavsku fungují od roku 2009, dokázaly svou politickou vůli k reformám a dosáhly mnoha úspěchů. V posledních parlamentních volbách získaly proevropské strany opět většinu hlasů.

Moldavsko bylo prvním státem této oblasti, který přijal antidiskriminační legislativu v souladu s nařízeními Evropské unie. To také znamenalo velký pokrok v boji proti korupci a reformě justice.

Gruzie

Gruzínské politické strany také zaznamenaly ochotu k evropské integraci. Navzdory značným nedostatkům v rámci demokracie během prezidentství Mikhaila Saakashviliho stát úspěšně zavedl některé reformy, začal bojovat s korupcí a přijal reformu právního systému a veřejných služeb. Proevropská koalice, která je u moci od roku 2011, pokračuje v cestě k integraci navzdory nedávnému chaosu uvnitř strany.

V posledním zveřejnění výsledků Bertelsmannova transformačního indexu, který analyzuje transformační procesy směřující k demokracii a tržnímu hospodářství ve 129 rozvojových zemích, vykazuje Gruzie největší pokrok v politické transformaci euroasijského regionu od roku 2011.

Ukrajina

Ukrajina byla v posledních letech velmi otřesena událostmi na jejím území. Neschopnost „oranžových“ politických elit ustanovit demokratické plnění vedla k upevnění autoritářských trendů během prezidentství Viktora Yanukoviče v letech 2010- 2014. Až díky Euromajdanským protestům vzrostly příležitosti pro uplatnění reforem.

V říjnu 2014 Ukrajina dokázala uspořádat spravedlivé volby. Zatím však Ukrajina zůstává nefungujícím státem, který musí přemoci korupci a prosadit pravidla právního systému.

Arménie

V roce 2008 Arménie zaznamenala silný propad kvůli protestům týkajících se domnělého volebního podvodu. Od té doby však vykazuje výrazné zlepšení v oblasti průběhu voleb a svobody tisku.

Země také zvládla pokročit v reformování soudnictví, boji s korupcí a zlepšení v oblasti veřejné správy.

V říjnu loňského roku se Arménie stala členem Euroasijské ekonomické unie sdružující Rusko, Bělorusko a Kazachstán.

Ázerbájdžán a Bělorusko

Ázerbájdžán a Bělorusko zůstávají silně autoritářskými státy, kde jsou potlačována lidská práva a politická svoboda. Podle odhadů je v Ázerbájdžánu drženo přibližně 142 politických vězňů, stát si ale díky své pozici vývozce ropy a zemního plynu může dovolit ignorovat kritiku přicházející ze západu.

Zatímco na Bělorusko jsou uvaleny sankce Evropské unie, Ázerbájdžán si užívá rostoucí spolupráci s EU v oblasti energetiky.

článek dostupný na: euobserver.com/opinion/127032

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.