Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. PAŘÍŽSKÉ ÚTOKY: Podezřelý Ayoub Bazarouj byl proupuštěn

PAŘÍŽSKÉ ÚTOKY: Podezřelý Ayoub Bazarouj byl proupuštěn

Publikováno: 25.1.2016 , Autor: Veronika Říhová

Odvolací soud doposud nerozhodl o stáhnutí obvinění z teroristických útoků. Odvolací soud v Bruselu, v pátek 22. 1. propustil Ayouba Bazarouja. Tento muž byl zadržen v rámci vyšetřování útoků v Paříži. „Zůstává obviněn z teroristických vražd a také účasti na aktivitách teroristické skupiny,“ označil federální prokurátor. Bazarouja se dostavil před soud ve stejnou dobu jako Lazez Abraimi, údajný spolupachatel Ayouba Bazarouja a Salaha Abdeslama.

Spojitosti se Salahem Abdeslamem ?

Ayoub Bazarouj byl 30. prosince zatčen v bruselské čtvrti Molenbeek-Saint-Jean. Federální policie zároveň provedla domácí prohlídku jeho bytu, taktéž v Molenbeeku. Policie ji zde již jednou musela vykonat, a to 16. listopadu, tři dny po útocích v Paříži, zatímco se pátralo po Salahu Abdeslamovi. Existují důvěrné důkazy o tom, že Abdeslam pobýval nebo měl pobývat v tomto bytě.

„Salah Abdeslam nikdy nebyl v tomto bytě ani před útoky ani po nich,“ tvrdí advokát Bazarouja, Yannick de Vlaemynck. „Věříme, že neexistuje žádný důkaz o spojitosti (Ayouba Bazarouja) s teroristickou skupinou nebo, že by on sám jakýmkoliv způsobem Salahovi Abdeslamovi pomohl. Můj klient byl obviněn za účast na aktivitách této teroristické skupiny a také ze 132 vražd, ale prokurátor nyní požaduje, aby poslední uvedené obvinění bylo staženo,“ dodal právník.

Dva telefonické rozhovory

Prokuratura je založena v závislosti na obhajobě a na dvou telefonních rozhovorech, během kterých měl Salah Abdeslam uvést existenci bomby. „První rozhovor je vtip a můj klient na to ani nereagoval, neboť ve stejnou dobu pracuje. V tom stejném telefonickém rozhovoru, můj klient a jeho přítel naráželi na skutečnosti, že můj klient je odposloucháván policií,“ řekl De Vlaemynck.

„Druhý rozhovor odkazoval na video, které můj klient viděl na Facebooku. Jedná se o krátký australský film, druh sociálního experimentu, kde má na sobě člověk djeballah, prochází se po ulici s batohem a najednou batoh nechá spadnout na zem. Rozeběhne se a svědci se ukryjí. Také jsem se na toto video podíval, stejně jako tisíce dalších. Všichni, včetně mě znají vtipy o Salahu Abdeslamovi a o místech, kde by se mohl ukrývat, ale pokud se na toto téma odváží vtipkovat člověk severoafrického původu, náhle se stane podezřelým. To není správné,“ řekl. Soud stále nerozhodl o stáhnutí obvinění z teroristických útoků.

Abraimi zůstává ve vazbě

Kromě Ayouba Bazraouja se v pátek dostavil před odvolací soud také Lazez Abraimi, který je podezřelý z přepravování Salaha Abdeslama v Bruselu 14. listopadu nebo po tomto datu. Ve voze byly nalezeny dvě zbraně a stopy krve. Abraimi však jakoukoli účast na těchto činech popírá. Stopa krve stejně jako zbraně byly mezitím analyzovány a nepřinesly usvědčující důkazy. Dne 24. prosince se rozhodlo o prodloužení prozatímního zadržení o 3 měsíce. Abraimi se proti tomuto rozhodnutí chtěl odvolat, ale obhajoba nakonec upustila od tohoto odvolání a soud tedy rozhodl prodloužit jeho zadržení o 3 měsíce.

Celý článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.