Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Paříž uprostřed protestů ohlašuje ekonomické reformy

Paříž uprostřed protestů ohlašuje ekonomické reformy

Publikováno: 23.12.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Brusel – Francouzská vláda představila ve středu 10. prosince ekonomické reformy zaměřené na urychlení růstu, které by mělo zemi ušetřit pokuty od EU za příliš velký schodek rozpočtu.

Tisíce lidí podporující levicovější strany než je vládnoucí Socialistická strana, proti reformám protestují. Valls k tomu dodal: „Někdy musíme zvolit risk nad ziskem, zamrznutím a konzervatismem. Francouzi jsou na to často připraveni více než jejich vůdci.“

Plán zahrnuje zvýšení počtu podniků pracujících i v neděli a otevření chráněných odvětví jako je notářství pro konkurenci z jiných členských států.

To zaměstnavatelům umožňuje jednodušeji propouštět zaměstnance ve snaze zvýšit soutěž na rigidním trhu práce.

Protože se očekává, že ekonomika poroste o méně jak půl procenta už třetí rok v řadě, je Paříž pod zvyšujícím se tlakem ze strany evropských partnerů, zejména Německa, a Evropské komise k reformování ekonomiky.

Francie nedokázala udržet na uzdě svůj rozpočet po pět posledních let.

Podle pravidel EU, musí země udržet deficit veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu země.

Ale země zmeškala několik lhůt pro uvedení své ekonomiky do požadovaného stavu a nyní je od ní očekáváno, že přijde s určitými strukturálními reformami. Konečná lhůta byla Francii udělena na březen příštího roku.

V rozhovoru s německými novinami Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, že na rozdíl od té předchozí, současná Komise tvrdě kritizuje francouzskou rozpočtovou politiku, která by měla přijmout dostatečná opatření.

Francouzská vláda se ve svém dopise zavázala k provedení reforem, proto jí dal Juncker další tři měsíce a varoval: „Pokud slova nebudou následována činy, neprojde to Francii snadno.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.