Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Pakt starostů a primátorů: Směrem k naplnění klimatických a energetických cílů

Pakt starostů a primátorů: Směrem k naplnění klimatických a energetických cílů

Pakt starostů a primátorů: Směrem k naplnění klimatických a energetických cílů

Publikováno: 16.6.2016 , Autor: Markéta Kubová

Místní a regionální lídři z celé Evropy za přítomnosti předsedy Evropského výboru regionů Markku Markkuli a evropského komisaře pro energetiku a ochranu klimatu Miguela Ariase Cañete znovu potvrdili dne 15. 6. 2016 v Evropském výboru regionů svůj závazek k boji proti klimatickým změnám prostřednictvím Paktu starostů a primátorů.

Úvodního slova se ujal Marrku Marrkula, jenž připomněl, že Pakt starostů a primátorů znamená nejrozsáhlejší světovou iniciativu v oblasti klimatu a energetiky měst a obcí, a dále zdůraznil: „Již více než 30 členů Evropského výboru regionů pocházejících z 21 zemí se zavázalo přistoupit k Paktu starostů a primátorů a k šíření této myšlenky dále do světa. Musíme změnit naše chování k životnímu prostředí, zejména co se stoupání teploty týče. Je to jen jeden kousek puzzle ke změně klimatu, další je smog, který je rovněž klíčovým polem (…). Vyzýváme tedy každé město a region, aby se připojilo k Paktu.“ Poté poukázal na přípravu meetingu, který bude mít taktéž za úkol propagaci Paktu starostů a primátorů.

Francesco Pigliaru, zástupce regionu Sardinie, zdůraznil, že klíčem k úspěšné zelené politice je kvalitní legislativa, která má přijít už v následujících měsících. Rovněž potřeba dialogu s evropskými institucemi a utvoření dobrých podmínek pro lepší spolupráci národních institucí s těmi regionálními. Taktéž zlepšit přístup k financím na lokální úrovni, které jsou zásadní pro implementaci Paktu.

Pascal Mangin, člen Evropského výboru regionů: „V tomto momentu se energetický sektor ocitá v krizi, v létě funguje lépe, ale v zimě je neudržitelný. Musíme taktéž zapracovat na propojení klimatu s energetickou politikou. Stále jsou zde rezervy.“

Druhý blok fóra byl zaměřený na konkrétní příklady změn ve městech napomáhajících zlepšit klimatické podmínky pod záštitou Paktu starostů a primátorů. Jako první hovořil Stephan Brandlight, místostarosta města Delft v Nizozemí. Představil krátkodobé a dlouhodobé cíle energetické politiky. Ty krátkodobé ve srovnání s rokem 1995 chtějí do roku 2020 dosáhnout snížení emisí CO2 o 35 %, zavést obnovitelné zdroje energie ve výši 5 % z celkové spotřeby energie Delft a o 15 % snížit spotřebu energie. Co se týče dlouhodobých cílů, ty sledují politiku do roku 2050 s následujícími klíčovými body: spolupráce, napojení, účast a usnadnění (např. finančních plánů).

Poté se chopil slova Pedro Antonio Lopez z regionu Murcia ve Španělsku: „Region Murcia je koordinátorem Paktu od roku 2010 a všech 45 obcí tento pakt již podepsalo, nicméně většina z nich potřebuje finanční podporu ke splnění jeho cílů. Proto využíváme fondy Evropské unie, díky nimž můžeme dodržet Akční plány pro udržitelnou energii (SEAPs).“ Dále hovořil o nových klimatických výzvách do roku 2030, které se zaměří na podporu obcí pod programem Horizon 2020 a relaci mezi firmami a obcemi, stejně tak jako na nový regionální strategický plán pro adaptaci klimatických změn, a to vše v úzké spolupráci s Paktem starostů a primátorů.

Další panelista Andres Jaadla, radní z města Rakvere v Estonsku, poukázal na fakt, že město Rakvere bylo jedno z prvních měst, které se připojilo k Paktu. V červnu 2009 vypracovalo akční plán zahrnující tyto položky: dálkové vytápění (z fosilních paliv na biopaliva), spotřebu tepla (efektivnější využívání v obecních a obytných budov, rekonstrukce a zateplení budov), spotřebu vody (možné využití zelené elektřiny), pouliční osvětlení (zelená energie, účinná a zelená elektřina) a urbanismus (udržitelný rozvoj, zóny bez aut). Podle tohoto plánu rekonstruovali základní školu, která využívá nízkonákladovou spotřebu energie, a zavedli pouliční osvětlení s LED žárovkami. Dále by se do roku 2020 měly do městské dopravy zavést dopravní prostředky na elektrický pohon a poskytnout větší prostor pro dopravu na jízdních kolech.

V Belgii se rovněž vyskytuje osm vesnic, které se snaží vést zelenou politiku v rámci Paktu starostů a primátorů. Na jeho základě zavádějí solární panely, rozšiřují počty větrných mlýnů a redukují pouliční osvětlení pomocí LED žárovek, jež ušetří až 40 % celkové energie.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.