Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Organizace Maison du Peuple d´Europe vyzývá poslance bruselského parlamentu ke zvážení podpory TTIP

Organizace Maison du Peuple d´Europe vyzývá poslance bruselského parlamentu ke zvážení podpory TTIP

Publikováno: 23.3.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Po semináři na téma dopadu Transatlantického partnerství pro obchod a investice, který se konal v pátek 20. 3. 2015 v prostorách bruselského regionálního parlamentu, se organizovaná občanská společnost Maison du peuple d´Europe rozhodla zaslat dopis členům bruselského parlamentu, ve kterém vyzývá ke zvážení podpory této dohody.

V dopise uvádí, že občanská společnost nasbírala již 1 600 000 podpisů od občanů členských států Evropské unie na petici na internetových stránkách STOP-TTIP, která požaduje ukončení jednání Evropské komise o přijetí Transatlantického partnerství pro obchod a investice.

V dopise jsou jako pádné důvody pro stažení této dohody z jednání například, že TTIP není jen obchodní dohodou. Jedná se o smíšenou smlouvu na odstranění národních a evropských legislativních překážek, ale také ústavních principů tvorby norem. Dále pak zmiňuje, že základním problémem dohody je otázka veřejné volby. Všechna rozhodnutí týkající se nových oblastí TTIP mají cíle zaměřené na co největší ekonomický užitek.

Podle profesora Jeana de Muncka je dalším negativním bodem TTIP to, že se zaměřuje především na možný ekonomický růst, mimo jakoukoli míru veřejné volby.

Ekonom Xavier Dupret uvedl, že je obzvláště znepokojen tím, že Spojené státy neuznaly některé mezinárodní dohody (např. dohody vydané Mezinárodní organizací práce (OIT)), a že riskujeme krach sociálního modelu a sázíme na velmi nejistou budoucnost.

Dále je v dopise uvedeno, že ženy jsou diskriminovanou skupinou zejména z důvodu jejich „dvojí práce“, a to spojením pracovního a rodinného života. Jsou často nuceny přijmout pouze částečný pracovní úvazek, aby mohly vychovávat své děti, což je oslabuje zejména z hlediska jejich mzdy, jejich práv v nezaměstnanosti a práva na plný důchod. Z tohoto úhlu pohledu je americký systém ještě více diskriminační než ty v Evropské unii, a proto by tato dohoda mohla ženám ještě více uškodit. S procesem liberalizace, který je uveden v Transatlantické dohodě pro obchod a investice může dojít také k omezení poskytování veřejných služeb, jako například jeslí, nemocnic, pečovatelských domů či škol.

Je to poprvé, co EU jedná se zemí silnější než je ona sama. Spojené státy jsou zemí vysoce integrovanou a jednotnou, ale nesdílí stejné představy o sociálním zabezpečení, zdravotnictví či životním prostředí. Jako občané Evropské unie tedy můžeme být v nevýhodě, protože jsme příliš rozdílní: neexistuje jednotná Evropa v oblasti sociální, fiskální a politické. TTIP je jednoznačně orientována na americké pojetí podporující svobodu jednotlivce na úkor veřejného zájmu.

Bengálský ekonom oceněný Nobelovou cenou Armartya Sen prohlásil, že ekonomická věda je především vědou zabývající se rozdělením vzácných statků. Sociální a zdravotní rizika by se tak s přijetím TTIP mohla stát předmětem zájmu mocenských her a nadnárodních korporací.

Podrobnější informace názorech na TTIP naleznete na:

Prezentace prof. Jeana de Muncka - http://mpe-hve.be/wp-content/uploads/2015/03/Le-TTIP-et-la-soci%C3%A9t%C3%A9-civile-organis%C3%A9e.pdf

Prezentace Xaviera Depreta - http://mpe-hve.be/wp-content/uploads/2015/03/150320ptci.pdf

Zápis ze semináře - http://mpe-hve.be/wp-content/uploads/2015/03/Notes-Conf%C3%A9rence-sur-le-TTIP.pdf

Studie Jeana de Muncka - https://www.uclouvain.be/cps/ucl/doc/cr-cridis/documents/35_Jean_de_Munck.pdf

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.