Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Operace REPLICA: 1,2 milionů padělků a 130 milionů cigaret zabaveno při zásahu vedeném EU

Operace REPLICA: 1,2 milionů padělků a 130 milionů cigaret zabaveno při zásahu vedeném EU

Publikováno: 14.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Více než 1,2 milionů padělků a 130 milionů cigaret bylo zabaveno při mezinárodní celní akci, řízené Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF).

Operace s krycím názvem REPLICA byla zaměřena na dovoz padělaného zboží po moři. Ve spolupráci s OLAF, celníci provedly cílené fyzické a rentgenové kontroly v několika stovkách vybraných kontejnerů. Tyto kontroly odhalily velké množství padělků včetně cigaret, parfémů, náhradních dílů na auta a kola, hraček, módních doplňků a elektroniky. Zabavení samotných cigaret zabránilo ztrátě 25 milionů eur na celních poplatcích. Ve skutečnosti je množství zabavených cigaret ekvivalentní tomu, co by 17 000 lidí kouřících 1 krabičku denně vykouřilo za rok. Co se týče celkové hodnoty zabaveného zboží, jeho cena v originále se odhaduje na více než 65 milionů euro.

Algirdas Šementa, eurokomisař odpovědný za daně a celní unii, audit a boj proti podvodům řekl: „Akce REPLICA ukazuje, čeho může být při spolupráci s celními úřady a mezinárodními partnery dosaženo v boji proti padělkům. Padělané zboží okrádá zákazníky, poškozuje legitimní podniky a způsobuje obrovské ztráty na veřejných příjmech. Padělané cigarety také maří úsilí politiky veřejného zdraví. Když padělky zaplaví náš trh, jediný, kdo na tom vydělá, jsou podvodníci a kriminálníci. Srdečně blahopřeji všem účastníkům operace REPLICA za výborné výsledky."

Operace REPLICA byla organizována v rámci Asijsko-evropského setkání jako součást společného úsilí v boji proti padělkům. Výsledky byly zveřejněny na zasedání v Bruselu 2. -3. října.

Během akce REPLICA, OLAF zjednodušil spolupráci mezi členskými státy EU, Norskem, Švýcarskem, 11 mezinárodními partnery, Interpolem, Europolem a Světovou celní organizací. Akce byla řízena OLAF za podpory týmu, složeného z 11 styčných důstojníku z členských států EU a Číny pracujících v Bruselu. Bylo to poprvé, co čínský celní styčný důstojník pracoval z operačního velitelství OLAF.

Článek v původním znění naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.