Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Open Doors 2015

Open Doors 2015

Open Doors 2015

Publikováno: 12.5.2015 , Autor: kancelář Brusel

Oblíbený festival se letos konal v sobotu 9. května.

Při příležitosti oslav dne Evropy probíhá v Bruselu festival Open Doors, díky kterému široká veřejnost může navštívit budovy evropských institucí, které nabízejí návštěvníkům nejenom prohlídku svých prostor, ale také bohatý doprovodný program. Den otevřených dveří proběhl mimo jiné v Evropském parlamentu, Evropské komisi, Evropské radě či ve Výboru regionů. Mnohé z těchto míst může veřejnost navštívit pouze v tento jeden den.

Ve Výboru regionů se konal Festival evropských regionů a měst, kterého se zúčastnilo více než 45 turisticky zajímavých oblastí ze všech koutů Evropy. Nejsilněji zastoupeny byly chorvatské regiony. Česká Republika zde byla prezentována Jihočeským, Královéhradeckým a Jihomoravským krajem.

Většina stánků nabízela kromě map a informačních materiálů o svém regionu také lokální gastronomické speciality a soutěže o ceny, což potěšilo většinu návštěvníků, kteří přišli v hojném počtu. U jednotlivých stánků byly ke zhlédnutí folklorní zvyky a kroje, hrála místní hudba a lidé se mohli dozvědět zajímavosti o kultuře jiných zemí. Festival se postaral jak o školáky, kteří přicházeli s celou třídou, tak o dospělé. Na památku si hosté mohli odnést svoji fotografii v historickém kostýmu z fotokoutku nebo zaslat svým známým speciální festivalovou pohlednici.

Na stáncích zastupujících české regiony byl největší zájem o mapy a kempování. Přestože se blíží léto, častým dotazem byla také lyžařská střediska.

Kromě prezentací evropských regionů mohli návštěvníci prohlédnout též zázemí Výboru regionů, dozvědět se, čím vším se zabývá a své znalosti ohledně Evropské Unie si ověřit v soutěžních kvízech.

Festival Open Doors oslovil mnoho lidí a stejně jako loni přišlo přes 40 000 návštěvníků.

Na další fotografie se můžete podívat zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.