Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Ohlédnutí za Evropským rokem rozvoje

Ohlédnutí za Evropským rokem rozvoje

Publikováno: 11.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Rok 2015, Evropský rok pro rozvoj, byl věnován rozvojové spolupráci a jejím úlohám. Evropský parlament a zejména Výbor pro rozvoj hrají důležitou roli při naplňování závazků EU v oblasti boje proti hladu a vymýcení chudoby ve světě. „Pro Evropský parlament to byla také příležitost, jak zapojit občany do práce orgánů EU v rozvojové politice,“ řekla předsedkyně Výboru pro rozvoj Linda McAvan.

Události a aktivity

Evropský rok pro rozvoj byl oficiálně zahájen v Rize 9. ledna. Každý měsíc byl zaměřen na určité téma: „Evropa ve světě“ bylo lednovým tématem, „lidská práva“ zase prosincovým. Také byla vyhlášena soutěž pro fotografy, kteří se měli inspirovat těmito tématy. Vítězové byli pozváni na plenární zasedání do Štrasburku.

Poslanci navštívili milánskou světovou výstavu Expo s tématem: „Uživení planety – energie pro život“, která se konala 18. – 19. června. Náměty byly globální výzvy týkající se potravinové bezpečnosti, boje proti plýtvání potravinami a podpory zdravého životního stylu.

Evropské dny rozvoje, fórum vysoce postavených představitelů v oblasti rozvoje a mezinárodní spolupráce, se konaly v Bruselu 3. – 4. června. Diskutován byl mezinárodní rozvoj před klíčovými konferencemi v Addis Abebě, New Yorku a Paříži.

Na třetí mezinárodní konferenci Organizace spojených národů o financování rozvoje v Addis Abebě v červenci bylo dosaženo dohody o mobilizaci zdrojů pro rozvoj. Parlamentní delegace vedena Lindou McAvan, předsedkyní Výboru pro rozvoj, se zúčastnila také Summitu OSN o udržitelném rozvoji v New Yorku 25. – 27. září, kde 150 světových lídrů přijalo 17 Cílů udržitelného rozvoje.

Konečně delegace Parlamentu je přítomna i na probíhající konferenci OSN o změně klimatu v Paříži. Delegaci vede italský člen Evropské lidové strany Giovanni La Via, předseda Výboru pro životní prostředí. Parlament stanovil ve zprávě své cíle pro tuto konferenci.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.