Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Oettingerovy digitální plány zaměřené na lepší infrastrukturu

Oettingerovy digitální plány zaměřené na lepší infrastrukturu

Publikováno: 2.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Ve své úvodní řeči k poslancům Evropského parlamentu, nově nastupující komisař pro digitální záležitosti Gunther Oettinger zdůraznil infrastrukturu jako klíč k evropské tzv. digitální ekonomice. 

 „Je to především záležitost infrastruktury. Potřebujeme si být jistí, že každý občan, každá společnost, každý kadeřník, řemeslník může používat internet, digitální kanály, organizovat si svou práci”, řekl.

Popsal investice do infrastruktury informačních a komunikačních technologií jako „základní předpoklad” pro úspěšnou evropskou digitální ekonomiku. Součástí plánu je vytvoření právního prostředí k přilákání soukromých investic.

Poslanci Evropského parlamentu vyslýchali 61 letého německého politika během tříhodinového slyšení, kde odpovídal na otázky týkající se počítačové bezpečnosti, velkých dat, ochrany údajů až po neutralitu sítě.

Neutralita sítě je princip, na základě něhož každý bod v síti může být připojen k jinému bodu a to bez rozlišování původu, místa nebo typu dat.

Na otázky na tiskové konferenci po slyšení Oettinger řekl, že „ je to společný internet pro všechny uživatele a občany” a proto „ potřebujeme neutralitu sítě pro všechny uživatele”.

Řekl, že zde může být výjimka z hlediska veřejného zájmu, ale ne pro podniky.

Jeho odpověď některé europoslance nepřesvědčila.

 „Potřebujeme větší záruku pokud jde o neutralitu sítě a také potřebujeme větší jasnost o postavení Oettingera a o plánovaných akcích” ,  řekli Petra Kammerevert a Dan Nica v jejich společném prohlášení.

Telekomunikační společnosti argumentují tím, že zpoplatnění různých rychlostí a služeb by jim umožnilo inovovat a investovat do lepší infrastruktury.

Poslanci před létem změnili návrh zákona, aby vyplnil mezery v původním návrhu Evropské komise na ochranu internetových uživatelů.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.