Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Socialistická obchodní unie ACOD vyhlásila na 22. dubna generální stávku v celé Belgii

Socialistická obchodní unie ACOD vyhlásila na 22. dubna generální stávku v celé Belgii

Publikováno: 17.4.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

Socialistická odborová unie pro pracovníky ve veřejném sektoru ACOD oznámila na středu 22.dubna generální stávku. Bude se konat na protest proti politickým rozhodnutím v socioekonomickém sektoru, které vytvořily různé vlády v Belgii. Stávka se dotkne všech veřejných služeb napříč zemí: belgických drah a dalších veřejných dopravních společností, pošty, vzdělávacího sektoru, úřednického a jiných, jak bylo napsáno v prohlášení.

Socialistická odborová organizace zamítla úpravy, které vytvořila federální vláda. Tyto úpravy se týkají lidí v předčasném důchodu nebo starších nezaměstnaných. Odbory a zaměstnanci dosáhli shody na toto téma na jejich Skupině 10 (G10) bez vlády, ale ministři později text upravili, a nastavili přísnější podmínky pro starší nezaměstnané v jejich prospěch. To však bylo neakceptovatelné pro ACOD, zatímco liberální odborová organizace ACLVB a křesťanská odborová organizace ACV stále chtěly pokračovat v jednáních.

ACOD nadále doufá, že přesvědčí tyto dva partnery, aby se ke stávce připojili. Ale i v případě, že se tomu tak nakonec nestane, se očekává, že stávka bude mít velký dopad. „ Tohle není politická stávka. Svoláváme lidi, aby odložili nástroje a zaměřili se na vládu jako našeho zaměstnavatele,“ řekla předsedkyně ACOD Chris Reniersová.

Veřejné služby spadající pod liberální odborovou organizaci VSOA se o připojení ke stávce rozhodnoupříští týden, jak poznamenal její generální tajemník Henk Herman.

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.