Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Od léta nejagresivnější boje na východě Ukrajiny

Od léta nejagresivnější boje na východě Ukrajiny

Publikováno: 30.1.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Ukrajinský prezident Petro Porochenko se rozhodl zkrátit svůj pobyt v Davosu a vrátil se ve středu 21. ledna na Ukrajinu z důvodu „zhoršení“ situace na východě.

Boje se v posledních dnech zintenzivnily, zejména v okolí letiště v Doněcku a v severní části regionu Luhansk. Poprvé od léta Kyjev obvinil ruskou armádu ze spoluúčasti na zabití pěti civilistů v Doněcku v noci z úterý na středu 21. ledna.

Ukrajina již několikrát obvinila Moskvu z dodávání materiálu a pancíře do oblasti nepokojů v Donbasu, nyní je to však od léta poprvé, co potvrdila, že ruské se vojenské jednotky přímo účastní bojů.

V pondělí ukrajinský generální štáb sepsal seznam příchozích do toho teritoria, ve kterém je uvedeno kolem 300 až 350 ruských vojáků. Všichni tito vojáci překročili hranici Luhanského regionu.

Následující den Kyjev potvrdil, že vojáci se přímo účastnili bojů, zejména na severu regionu. Ukrajinská armáda zde byla vystavena těžkému bombardování a byla nucena vzdát se území, které držela na východě od města Luhansk.

Podle prezidenta Porochenka je více než 9000 ruských vojáků přítomných na ukrajinském území. Moskva označila toto obvinění za „halucinace“ a popírá, že by byla jakkoli do těchto bojů zapojena. Dodávka zbraní a přechod ozbrojených mužů přes hranice však byl zdokumentován několika nezávislými zdroji.

Kde a proč probíhají boje?

Během léta byla přímá intervence ruské armády zastavena ukrajinskou armádou, která uspěla v ofenzivě proti separatistům v tomto regionu.

Boje, které jsou především dělostřelecké, se odehrávaly po celé délce hranice. Je to několik dnů, co výbuch autobusu zabil 13 cestujících poblíž Volnovakhy. Tato nečekaná událost, která se stala v relativně klidném místě, otřásla celou Ukrajinou. Nejtěžší boje se odehrávají v Doněckém regionu a zejména na severu Luhanska. Zde se separatisté snaží již několik měsíců získat město Ščastje, kde se nachází tepelná elektrárna.

Situace v Doněcku je ale jiná. V tomto místě se odehrávají nejkrvavější boje. Infrastruktura je naprosto zničená a mimo provoz již od května loňského roku, nicméně kontrola nad tímto místem je jedním ze symbolů síly obou bojujících stran.

Konec příměří?

V tomto konfliktu, který trvá již 9 měsíců a který čítá přes 4800 mrtvých, bylo doposud uzavřeno několik příměří. Poslední dvě příměří, uzavřená v Minsku v září a prosinci 2014, byla podepsána i ze strany Ruska a slibovala snížit intenzitu bojů. K tomu však nikdy nedošlo. Už je to deset dní, co se úroveň násilí silně zvýšila, bombardování a potyčky pokračují silou, s jakou k nim docházelo v létě. Deset ukrajinských vojáků a civilistů zemřelo – počet mrtvých na straně separatistů není znám. Oba tábory se vzájemně obviňují z rozpoutání bojů a potvrzují, že nedělají nic jiného, než že reagují na předchozí útoky.

Originál zprávy zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.