Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Od banánů k solárním panelům, aneb Když se zvrhne obchodní konflikt

Od banánů k solárním panelům, aneb Když se zvrhne obchodní konflikt

Publikováno: 22.1.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

Válka mezi obchodními společnostmi někdy může zasáhnout všechny. Často si členské státy Evropské unie myslí, že stojí za to vydat určité restrikce. Důvodem k těmto krokům jsou obavy týkající se nekalé soutěže. Dne 21.1. 2014 projednával Výbor pro mezinárodní obchod pravidla, kdy a jak může EU využít opatření pro snížení kvót. Navázala tedy na loňský konflikt s Čínou ohledně solárních panelů.

V loňském roce Evropa zrušila dohodu s čínskou stranou, která měla dodat solární panely. Důvodem byly nižší ceny, než dosahovaly náklady. Potom, co Čína vyhrožovala zvýšením cen dováženého vína z Evropské unie, obě strany se v prosinci dohodly na kompromisu. Čínští výrobci solárních panelů tak musí, dle dohody, prodávat své výrobky za takovou částku, jaká je v Evropě minimální.

Evropská unie se také nemohla dohodnout s USA a Kanadou na prodeji hovězího masa, protože v některých chovech používají růstové hormony. To je považováno za potenciální hrozbu na lidském zdraví. Naši zaoceánští partneři odpověděli zákonem, který limitoval import z EU. V roce 1999 tyto státy omezily dovoz produktů jako např. sýru, hořčice nebo čokolády. V roce 2012 byl tento spor konečně vyřešen. Evropský parlament schválil dohodu na zvýšení dovozu hovězího masa za podmínek, dle kterých tyto dva státy zruší dovozové kvóty na produkty z EU.

Obavy o zdraví občanů byly také spojené s kauzou o geneticky modifikovaném masu a zelenině z USA. Evropští spotřebitelé zůstávají podezřívaví. V lednu 2014 zamítl Evropský parlament snahu o povolení prodeje geneticky upravené kukuřice.

Dovoz banánů vyprovokoval dlouhou debatu taktéž se Spojenými státy americkými. Toto ovoce, dovážené z bývalých evropských kolonií v Africe, Karibiku nebo Pacifiku, bylo často prodáváno v USA. S tím nesouhlasili dovozci nejen z Latinské Ameriky. Amerika podala stížnost k Světové obchodní organizaci a EU následně musela svůj vývoz banánů omezit.

V říjnu 2013 odsoudili poslanci Evropského parlamentu Rusko za používání restrikčních opatření jako útok na prezidentství EU. Ruská federace používala speciální kontroly na kamiony přijíždějící z Litvy. Mimo jiné také bránili dovozu mléčných výrobků, masa a ryb taktéž z Litvy. Toto jednání bylo označeno jako diskriminace. Rusko také stanovilo limity na dovoz pro státy jako Moldávie a Ukrajina, které je mají odradit od vytvoření bližších vztahů s EU.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.