Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů

Publikováno: 21.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Konec 28 rozdílných zákonů na ochranu osobních údajů.

Odhlasování návrhu nové směrnice je pro Evropský parlament historickým okamžikem. Po dvouletém usilovném boji se konečně povedlo dokázat občanům Evropské unie a vlastně celému světu, že to nebyla zbytečná snaha ochránit toto základní právo. Poslanci hlasovali ve prospěch komplexní změny na cestě k lepší ochraně osobních údajů v Evropě.

Situace, kdy má 28 různých států svou vlastní, v mnoha ohledech rozdílnou legislativu, je nepřehledná a dlouhodobě neudržitelná. Nová směrnice o ochraně údajů přináší výrazné zlepšení při zpracovávání osobních údajů, zvyšuje transparentnost a podporuje spravedlivost a ukládá pravidla pro používání osobních údajů orgány činnými v trestních řízeních, tak aby nedocházelo k jejich zneužití.

Evropští občané požadují od politiků Evropské unie ochranu nejen před Googlem, ale také proti policejním a soudním orgánům, které velmi často jednají svévolně. Evropská komise reprezentuje občany, je tedy její povinností chránit jejich základní práva, a to zejména v době, kdy je důvěra v politický systém velmi nízká.

Cesta k plné ochraně osobních údajů je dlouhá a ještě nejsme zdaleka na jejím konci. Evropská unie hrála vedoucí úlohu při zavádění a rozvoji právní úpravy na ochranu osobních údajů po celém světě, nyní je potřeba začít přemýšlet o globálním systému na ochranu našich dat. Politici by měli být otevření k projednávání tohoto tématu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.