Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nový Unijní program pomoci

Nový Unijní program pomoci

Publikováno: 2.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Členové Evropského parlamentu hlasovali ve prospěch vytvoření Evropského dobrovolnického sboru humanitární pomoci.

Cílem sboru je posílení Evropy při vypořádání se s humanitárními krizemi a naplňování humanitárních hodnot EU a solidarity s lidmi v nouzi.

Dobrovolníci sehrají klíčovou roli v oblasti připravenosti na katastrofy, snižování rizika katastrof a posílení vazeb mezi okamžitou pomocí, obnovou a rozvojem.

Každý občan Evropské unie může být kandidátem. Výběr dobrovolníků respektuje rozmanitost profilů a dovedností napříč mladými lidmi, důchodci a odborníky.

„Měla jsem možnost setkat se s několika dobrovolnými piloty po jejich návratu z mise. Tito lidé získali cenné zkušenosti a dovednosti díky tomu, že pomáhali těm, kteří to nejvíce potřebují,“ uvedla Michéle Striffler, parlamentní zpravodajka. Dle Striffler je humanitární pomoc morální imperativ. „Je mi líto, že rozpočet přidělený na období 2014-2020 byl v této oblasti velmi redukován v porovnání s původním návrhem Komise, což zapříčiní snížení počtu dobrovolníků, kteří mohou být nasazeni. Jsem si však jistá, že tato iniciativa bude mít úspěch a pomůže tak lidem, kteří pomoc potřebují nejvíce,“ dodala Striffler.

Corina Cretu, rovněž zpravodajka Evropského parlamentu, je přesvědčena, že díky dobrovolníkům z Evropské unie bude možno čelit současným destruktivním účinkům humanitárních krizí po celém světě. Evropská unie tak bude schopna zajistit trénink téměř 5000 dobrovolníkům, kteří budou vědět jak postupovat a pomáhat lidem v případě katastrof.

Bill Newton Dunn, zpravodaj Evropského parlamentu pro dobrovolníky se vyjádřil k tomuto tématu následovně: „Žijeme ve světě, kde jsou přírodní katastrofy, bohužel čím dám častějším jevem. Evropa musí být připravena nasadit humanitární organizace s lidmi, kteří jsou kvalifikovaní a ochotní pomoci.“ Nedávný průzkum Eurobarometru ukázal, že 88 % Evropanů je příznivě nakloněno tomuto programu. I sama Lisabonská smlouva předpokládá zřízení Evropské iniciativy dobrovolníků. Po předložení návrhu Komise podpořil tuto iniciativu i Evropský parlament.

Nový program tak bude nyní zpřístupněn lidem všech věkových kategorií a společenských vrstev, kteří disponují příslušnými znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro pomoc při humanitární krizi.

„Jsem každoročně příjemně překvapen počtem lidí, kteří chtějí věnovat svůj čas a energii lidem v nesnázích,“ dodal Dunn.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.