Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nové globální výzvy – 30. parlamentní shromáždění představitelů EU a zemí AKP

Nové globální výzvy – 30. parlamentní shromáždění představitelů EU a zemí AKP

Publikováno: 11.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Čtyřicet let spolupráce EU-AKP, tj. spolupráce mezi Evropskou unií a sdružením států Afriky, Karibiku a Pacifiku, migrace, povolební situace v Burundi a COP 21 (Mezinárodní klimatická konference v Paříži) byla témata, která byla projednávána ve středu v Bruselu na 30. společném parlamentním zasedání EU a zemí AKP.

Shromáždění vyzvalo přítomné k podepsání dohody post-Cotonou, která by upravila partnerství zemí AKT a Evropské unie 40 let poté, kdy byla nastavena rozvojová politika EU. Tato dohoda by měla odpovídat na globální problémy jako je migrace. Shromáždění se usneslo, že je nutná podpora dialogů a větší vzájemné porozumění mezi státy.

Migrace, lidská práva a humanitární uprchlíci

Shromáždění zdůraznilo nutnost společného přístupu EU-AKT při řešení problémů migrace s ohledem na probíhající humanitární krize v zemích původu migrantů, které v roce 2014 vedly k vysídlení 60 milionů lidí. Evropská unie by měla pokračovat ve svém úsilí dosáhnout udržitelného rozvoje a demokratizace v zemích původu migrantů. Migrační krize jak v EU, tak v Africe by mohla být vyřešena v pouze v případě dlouhodobého přístupu k řešení příčin.

COP21 a univerzální zdravotní péče

V diskusi o COP 21 poslanci Evropského parlamentu a národních parlamentů ze zemí AKT projevili optimismus v souvislosti s průběhem a výsledky konference v Paříži. Zdůraznili potřebu právně závazné a ambiciózní dohody, která bude obsahovat i konkrétní kroky k jejímu provedení. Financování je pak klíčem k řešení situace, ať již budou přijata jakákoli opatření k boji proti změně klimatu. Margaret Chan, generální ředitelka Světové zdravotnické organizace, otevřela debatu ohledně otázky univerzálního zdraví a zdůraznila potřebu přístupu ke zdravotní péči pro každého. Rovnost jako hlavní princip pro zajištění všeobecné zdravotní péče společně s vysoce kvalitními zdravotnickými službami a ochranou před finančními riziky, tzn., že náklady na zdravotní péči nesmí způsobit finanční strádání, jsou klíčové.

Výzva k okamžitému zastavení násilí v Burundi

Shromáždění schválilo rezoluci vyzývající k okamžitému ukončení násilí, porušování lidských práv a politického zastrašování opozice v Burundi. Apelovalo na burundské orgány, aby zajistily bezpečnost na svém území, zaručily občanům základní práva a svobody. Shromáždění zároveň vyzvalo burundskou vládu, aby se země vrátila zpět k obecnému a transparentnímu národnímu dialogu. Evropská unie a mezinárodní společenství musí rovněž pokračovat v pomoci desítkám tisíc burundských uprchlíků v sousedních zemích.

Africký mírový projekt: první výsledky

Shromáždění uznalo, že Africký mírový projekt založený v roce 2004, umožňuje 8 africkým regionálním hospodářským uskupením lépe zvládat konflikty bez intervence cizích vojsk. Důležitých výsledků bylo také dosaženo v rámci mírových operací na základě rezoluce vypracované výborem pro politické záležitosti.

Prohlášení spolupředsedy

Spoluprezident Louis Michel (ALDE) a Fritz A. Jackson (Jamajka) vydali 5 prohlášení: doprovodná opatření týkající se banánů, dále opatření ohledně COP21, budoucnosti vztahů AKP-EU, dopadů změn klimatu na malé ostrovní rozvojové státy a nedávných teroristických útoků.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.