Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nová podoba voleb do Evropského parlamentu

Nová podoba voleb do Evropského parlamentu

Publikováno: 5.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v květnu letošního roku.

Přes 500 milionů Evropanů bude rozhodovat o novém složení Evropského parlamentu. Noví europoslanci (751), kteří v červenci zasednou do svých křesel na příštích 5 let, budou rozhodovat nejen o směřování evropských politik, ale také zvolí nového předsedu Evropské komise.

Čím se tyto volby liší od předchozích?

Květnové volby umožní voličům přispět k posílení nebo změně směřování Evropy, jakož i k změně dalších odvětví, ovlivňujících každodenní život občanů. Poprvé tak složení nového Evropského parlamentu určí toho, kdo povede budoucí Evropskou komisi, tedy výkonný orgán, který navrhuje legislativu a dohlíží na její provádění.

Dle nových pravidel to budou právě představitelé vlád, kteří navrhnou kandidáty na post nového předsedy Komise, přičemž musí brát v úvahu výsledek voleb. Evropský parlament poté zvolí nového komisaře většinou svých členů, tzn., že nejméně polovina ze 751 europoslanců tj. 376 musí hlasovat pro.

Evropské politické strany již představily své kandidáty na post předsedy Evropské komise. Evropský parlament má v současné době 7 politických frakcí, které jsou složeny z více než 160 národních stran.

V rámci Evropské unie existují pro volby společná pravidla, která jsou však do jisté míry modifikována národními zákony a tradicemi. Je na každém členském státě, zda zvolí otevřené nebo uzavřené kandidátní listiny či stanoví jiné procento uzavírací klauzule – to však nesmí být vyšší než 5 %. Právo volit je ve všech členských státech stanoveno od 18 let s výjimkou Rakouska, kde je možnost volby uzákoněna již od 16 let. Volby jsou povinné pro země, jako je Belgie, Kypr, Řecko a Lucembursko.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.