Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nová evropská podpora vzdělávacího systému a zaměstnatelnosti v Ázerbájdžánu

Nová evropská podpora vzdělávacího systému a zaměstnatelnosti v Ázerbájdžánu

Publikováno: 9.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle se v pondělí v Baku sešel s ministrem školství Mikayilem Jabbarovem, aby prodiskutovali změny a modernizaci v sektoru vzdělávání. V této souvislosti eurokomisař představil nový program Evropské unie na podporu zlepšení kvality a důležitosti vzdělávacího systému v Ázerbájdžánu, který byl právě schválen Evropskou komisí.

Nová podpora v hodnotě 19 milionů eur je speciálně zaměřená na vyšší a odborné vzdělávání a praxi, posílení účasti občanů, vlády a začlenění vzdělávacího systému v Ázerbájdžánu.

„Vzdělání je jedna z priorit naší spolupráce s Ázerbájdžánem. Země může počítat s naší podporou a zkušenostmi v oblasti modernizace vzdělávacího systému, a to zejména sdílením bohatých zkušeností členských států EU. Reforma vzdělávacího systému - obzvláště technického a odborného vzdělávání - je klíčem ke zvýšení pracovních příležitostí, a mobility obyvatel k budování moderní společnosti”, řekl eurokomisař Füle.

Vláda bude podporována novými finančními zdroji Evropské unie za cílem změnit vysokoškolské a odborné vzdělávání, zlepšit jeho přístupnost, kvalitu a přiblížit ho k evropským standardům a postupům. Modernizované vysokoškolské a odborné vzdělávání by mělo vyškolit více kvalifikovaných pracovníků s dostatečnými dovednostmi a znalostmi, tak aby splňovali rostoucí požadavky trhu práce. 

Toto také pomůže ke zvýšení atraktivity vzdělávacího systému, stejně tak národní a mezinárodní uznávání kvalifikací, výuky a výzkumu v Ázerbájdžánu. V dlouhodobém horizontu by to mělo vést k většímu počtu pracovních příležitostí a mobilit studentů, učitelů a badatelů.

Pozadí

Jedna z hlavních současných Ázerbájdžánských výzev je rozvíjet lidský kapitál za účelem rozšíření ekonomiky. Vzdělávací sektor hraje v tomto procesu důležitou roli. Modernizované vysokoškolské a odborné vzdělávání může poskytnout lepší příležitosti k učení, vědomosti a kvalifikace potřebné k rozvoji znalostní ekonomiky.

Tento nový podpůrný program EU poskytne Ázerbájdžánu 19 milionů eur. Jeho hlavním cílem je přispět k ekonomické diverzifikaci Ázerbájdžánu pomocí zlepšení vzdělávacího systému. Toto vše bude doplněno cílenou podporou veřejných organizací.  

Vše je financováno Evropským nástrojem sousedství, hlavním finančním nástrojem, přes který jsou finance předávány do zemí evropské politiky sousedství včetně Ázerbajdžánu.  

 

Článek v původním znění zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.