Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nezávislost Katalánska se stala jedním z témat předvolebních debat EU

Nezávislost Katalánska se stala jedním z témat předvolebních debat EU

Publikováno: 6.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Předseda katalánské autonomní vlády se usilovně snaží o uspořádání referenda v listopadu tohoto roku. Navzdory oficiálnímu evropskému stanovisku, že se jedná o interní záležitost Španělska, vedoucí kandidáti do evropských voleb vyjádřili své rozdílné postoje k situaci.

V dopise z prosince 2013, předseda katalánské autonomní vlády Artur Mas naléhal na evropské mocnosti, aby podpořily referendum, které je podle centrálně-pravicové vlády Mariana Rajoye nemožné a protiústavní.

Předseda Evropské komise, José Manuel Barroso, odpověděl katalánskému lídrovi na počátku ledna 2014. „Situace v Katalánsku je interní záležitostí Španělska. Evropská unie je založena na dohodách, platných pouze pro členské státy, které je přijaly a ratifikovaly. V případě, že se část území členského státu oddělí, aby se stala nezávislým státem, dohody na tomto novém území ztrácí platnost“, vysvětlil Barroso.

Předseda Evropské rady, Herman Van Rompuy, také řekl, že prohlášení nezávislosti Katalánska by jej proměnilo ve třetí zemi ve vztahu k EU, tím pádem by dohody EU nemohly být na daném území dále aplikovány.

Viviane Reding, místopředsedkyně Evropské komise, v únoru prohlásila, že ačkoliv jsou Katalánci vášnivými Evropany, s ohledem na pravidla EU, se Katalánsko ocitne mimo Unii v momentě vyhlášení jeho nezávislosti. Rending vyjádřila svůj respekt pro přání Katalánců vytvořit nezávislý stát, ale stála za tím, že proces navrácení k EU „zřejmě nebude rychlý“, dodávaje, že by litovala „Evropy bez Katalánska“.

K tématu Katalánské nezávislosti se nedávno vyjádřily i další osobnosti současného politického dění a je jasné, že toto téma bude diskutováno i po ukončení eurovoleb, jak na národní, tak na mezinárodní úrovni.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.