Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Nezaměstnanost mladých v zemích EU

Nezaměstnanost mladých v zemích EU

Publikováno: 15.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Praktická řešení pro 5 milionů nezaměstnaných mladých lidí v EU byly představeny na pětistém plenárním zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru. Středisko pro sledování trhu práce (EHS), které zkoumalo a analyzovalo nezaměstnanost mládeže, v šesti členských státech EU a to v Řecku, Chorvatsku, Itálii, Rakousku, Slovensku a Finsku, v úzké spolupráci se zaměstnanci, zaměstnavateli, organizacemi a mládeží členských zemí, avizovalo, že situace nezaměstnanosti ve všech zemích se výrazně liší. Například míra nezaměstnanosti mládeže v Řecku dosáhla 58,3 % a v Rakousku 9,2 %. Středisko pro sledování trhu práce ve své studii tedy navrhuje společné řešení, které by mohly aplikovat všechny členské státy EU.

Nejprve zapojení sociálních partnerů v politikách zaměstnanosti mládeže a tvorba politik se ukázaly jako účinné při snaze udržet nízkou nezaměstnanost, zejména v Rakousku a Finsku. „Zúčastněné strany mohou přinést skutečnou přidanou hodnotu do politiky mládeže, protože dennodenně žijí v realitě pracovního trhu a jejich náhled z praxe je velmi důležitý pro formování zaměstnanecké politiky.“ Poznamenala Christa Schwengová, prezidentka LMO.

Studie zkoumala záruční programy mladých lidí ve vybraných členských státech a dospěla k závěru, že pokud budou dobře provedeny ve spolupráci se sociálními partnery a organizacemi mládeže, záruky budou mít pro mladé lidi značný potenciál pro přínos strukturální reformy. Například, národní vzdělávací systémy by měly být lépe sladěny s potřebami trhu práce, s cílem vybavit mladé lidi dovednostmi, které jsou poptávány společností. Zúčastněné strany v Řecku, Itálii a Chorvatsku jsou podporou lepších vzdělávacích systémů a zvýšení vazby mezi vzdělávacími institucemi a podniky. To je samozřejmě jedna z cest vpřed,“ řekla Schwengová.

Ze studie vyplývá, že rozlišné situace, kterým mladí lidé v současné době čelí, odůvodňují jejich postoj absolutní adaptace na vnitrostátní poměry. Ukazuje se, že zúčastněné strany vytvářejí širší smysl pro vlastnictví a přispívají k většímu přijetí reforem ze strany obyvatel.

O studii:

Tato studie byla provedená na základě dotazníků a rozhovorů se všemi zúčastněnými stranami v úzké spolupráci se zástupci sociálních partnerů, organizací mládeže a veřejných orgánů.

Bylo vybráno 6 členských států na základě jejich specifických situací, pokud jde o mládežnickou politiku, zejména o jejich nezaměstnanost a další specifické problémy, jako je dlouhodobá nezaměstnanost a začleňování Romů.

 

Členské státy

 

Míra nezaměstnanosti (15 - 24 let)

 

Míra nezaměstnanosti (25 - 74 let)

Není v zaměstnání ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy (15 - 24 let)

EU (28 členských států)

23,5 %

9,5 %

13 %

Řecko

58,3 %

25,4 %

20,6 %

Chorvatsko

 

49,7 %

 

14,1 %

18,6 %

Itálie

 

40,0 %

 

10,3 %

 

22,2 %

Rakousko

9,2 %

 

4,3 %

 

7,1 %

Slovensko

33,7 %

 

12,5 %

 

13,7 %

 

Finsko

19,9 %

 

6,5 %

9,3 %

Původní článek naleznete zde.

 

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.