Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Německo povoluje dvojí občanství

Německo povoluje dvojí občanství

Publikováno: 8.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Německá dolní komora parlamentu schválila nové zákony týkající se státního občanství, které zmírňují některé z nejpřísnějších pravidel v Evropě umožňující mladým Němcům zahraničního původu mít dva pasy – jedná se krok, který bude ke prospěchu především velké turecké komunitě.

Až do teď si museli děti přistěhovalců ve svých 23 letech vybrat mezi německým občanstvím a občanstvím země, ze které pochází jejich rodiče.

Zákaz dvojího občanství již dlouho trápilo přibližně tři miliony obyvatel tureckého původu žijící v Německu, ze které si jen polovina zvolila občanství německé.

Mladí lidé mohou nyní mít dva pasy, a to v případě, že ve věku 21 let prokážou, že v Německu žijí aspoň 8 let, nebo navštěvovali německou školu po dobu aspoň 6 let a ukončili zde školní docházku.

Představitelé turecké komunity tyto nové zákony kritizují, protože se vztahují pouze na mládež a už ne na starší lidi. Mnozí ze starších lidí prožili v Německu i desítky let svého života.

Dvojí občanství bylo projektem středo-levicových Sociálních demokratů (SPD) spolu s konzervativci Angely Merkelové. Konzervativci možnosti dvojího občanství oponovali dlouhou dobu s argumentem, že je nemožné být loajální dvěma zemím najednou.

V Evropské unii nejsou žádná společná pravidla, co se dvojího občanství týká. Většina evropských zemí vlastnění dvou pasů povoluje, nicméně Česká republika, Dánsko, Estonsko, Polsko, Slovensko, Litva a Nizozemí mají v této oblasti speciální úpravu.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.