Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Moscovici dostal zabrat při slyšeních budoucích eurokomisařů

Moscovici dostal zabrat při slyšeních budoucích eurokomisařů

Publikováno: 7.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Brusel – Pierre Moscovici, nominovaný francouzský eurokomisař, byl posledním kandidátem, který podstoupil slyšení v Evropském parlamentu.

Moscovici, bývalý europoslanec, který pracoval jako ministr financí ve vládě Francoise Hollanda od roku 2012 do dubna letošního roku, byl nominován Jeanem Claudem Junckerem na příštího eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii.

Při jednání ve čtvrtek před parlamentním výborem pro hospodářství a měnu byly na Moscovice vedeny slovní útoky  středo-pravicovými politiky a liberály pro jeho dvouleté ministerské působení.

„Nikdo si neumí v dobré víře představit, že byste měl zastávat pozici, ve které jste jako ministr financí Francie selhal,” řekl Alain Lamassoure, leader francouzského středo – pravého křídla   Evropské lidové strany (EPP), která je největší skupinou parlamentu.

Burkhard Balz, německý europoslanec a mluvčí tohoto výboru, popsal Moscovicovu kandidaturu jako stěží přesvědčivou.

„Odpovědi na jeho působení v roli ministra financí byly velmi slabé. Nepřišel s žádnou vizí pro budoucnost měnové unie,“ dodal Balz.

Naopak až přemrštěné chvály se Moscovici dočkal od středo-levé skupiny Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů (S&D). Jejich mluvčí Elisa Ferreira poznamenala, že Moscovici by byl výborným komisařem a dodala, že jeho výkon byl tím nejlepším, který jsme měli během slyšení možnost vidět.

Ve středu 1. října odmítla francouzská vláda výzvu Bruselu, aby učinila další úsporná opatření a přijala takový rozpočet, který bude splňovat 3% limit EU.

Francouzská vláda viní stagnující ekonomiku, která poroste pouze o 0,4 % letošní rok a o 1 % rok příští.

Ale během ohnivé debaty, která se občas změnila v pokřikování mezi EPP a S&D, Moscovici trval na tom, že Francie neporušila pravidla EU pod jeho dohledem a naopak redukovala státní deficit.

„Francie musí respektovat pravidla jako kdokoliv jiný,“ prohlásil Moscovici a dodal, že Francii během jeho funkce nebude nijak protěžovat.

Ve snaze uklidnit konzervativce, kteří kritizovali francouzské tempo zavádění reforem, řekl, že růst a strukturální reformy si vzájemně neodporují.

Parlamentní zdroje naznačují, že EPP doufalo, že přinutí Moscovice k druhému slyšení před rozhodnutím a jeho jmenování příští týden.

Parlamentní levé a zelené skupiny ve středu trvaly na tom, aby britský konzervativec Jonathan Hill čelil dalšímu jednání výboru pro hospodářství a měnu. Rozhodnutí o Miguelovi Arias Canete španělském středo-pravém kandidátovi bylo také odloženo z iniciativy levice.

Zdržovací taktiky jsou běžné pro EPP a levicové skupiny, aby se ujistili, že jejich kandidátům nebude blokována cesta do zvolených funkcí opozicí.

Původní článek naleznete zde.

 

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.