Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Mogherini podporuje rozšíření západního Balkánu

Mogherini podporuje rozšíření západního Balkánu

Publikováno: 3.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Brusel - Italská ministryně zahraničí a příchozí vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini, vyzvala k pokroku v oblasti rozšíření západního Balkánu, zatímco prohlásila o Rusku, že již není "strategickým partnerem EU".

Mogherini promluvila k poslancům Evropského parlamentu v úterý (2. září) jménem italského předsednictví EU.

"Protože je Itálie přesvědčena o strategickém významu procesu rozšiřování, navštívila jsem během prvního měsíce během italského předsednictví všechny hlavní města na západním Balkáně," řekla.

Věříme, že to co se děje v souladu s procesem rozšíření není pouze v zájmu těchto zemí, ale také v zájmu evropské stability, bezpečnosti a ekonomické prosperity.

Federica  Mogherini vybrala Albánii jako zemi, která dělá největší pokroky a řekla, že se Itálie snaží najít možnost zasedání Albánie a Srbska, kvůli zlepšení srbských vztahů s Kosovem.

Ale dodala, že Bosna potřebuje "hluboké reformy" a to není otázka "uměle urychlujících" vazeb EU.

Poznámky Mogherini jsou kontrapunktem nedávných prohlášení Jean-Claude Junckera, nastupujícího šéfa Evropské komise, který prohlásil, že se v jeho pětiletém funkčním období nebudou přijímat nové státy do EU.

Pokud jde o Rusko, italská ministryně zahraničí v červenci řekla, že lituje toho, že Itálie popsala Rusko jako strategického partnera pro řešení "regionálních výzev" ve svém programu předsednictví.

„Strategické partnerství je nyní u konce. Je jasné, že je po všem. A to byla v první řadě volba Moskvy. Nevím, jestli to odpovídá na otázku, zda jsem s Ruskem nebo proti němu."

Dodala, že ve středu Komise navrhne pro Rusko nový balíček sankcí, s ohledem na páteční přijetí ze strany evropských států.

Návštěva Evropského parlamentu Italskou ministryní Mogherini předznamenává nadcházející slyšení, ve kterém budou poslanci analyzovat Junckerův nový tým, aby zjistili, zda je vhodný pro daný účel.

Poslanci pochválili její výkon, zatímco v některých případech, kritizovali její předchůdkyni Catherinu Ashton.

„Pozitivně překvapila. Byla mnohem lépe připravená a nebojí se říct svůj názor. Je to skutečné zlepšení oproti Ashton!" Řekla Ana Maria Gomes, socialistická europoslankyně za Portugalsko.“

„Mluví plynně anglicky, je velmi dobře informovaná, ale je třeba, aby byla více tvrdá vůči ruským agresím." poznamenal Charles Tannock, britský člen Evropského parlamentu.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.